Daz Studio 4.14 Pro, General Release!

1235721

Comments

  • aograiaograi Posts: 474
    edited November 2020

    I am using PC version of r Daz 4.14 and it crashes whenever I try to create new subfolder.

    See attached error report I saved when it crashed. I just want to know why.

    zip
    zip
    DAZStudio_error_report_201113-135336.zip
    83K
    Post edited by aograi on
  • FixmypcmikeFixmypcmike Posts: 19,020

    From the first post:

    Known Issues:

     

    • macOS
      • Not compatible with Big Sur
      • Installation via Install Manager/DazCentral is recommended
        • Installation via standalone application/plugin installers may require addition to Gatekeepers exceptions and approved application launch list (via the Command Line)

    see https://osxdaily.com/2015/07/15/add-remove-gatekeeper-app-command-line-mac-os-x/

     

  • kaislispkaislisp Posts: 24
    edited November 2020

    Now that we know it's not compatible with macOS Big Sur, when will it be? It's listed under known issues so I'm assuming it's supposed to work and not an intended issue. I updated my computer in the hopes of fixing my issue with the program not working with Catalina (I've tried it on my laptop too that's still running on Catalina and i can't even install DS with this latest Daz update. Including the install manager) and I can't go back. I hope it gets fixed soon!

    Post edited by kaislisp on
  • My graphics is the NVIDIA GeForce GT 710, if I upgrade my program to this one will I no longer be able to use it?
    I can't afford a new card.

  • jbowler said:

    same non opening issue with the version the last version of 4,12 which has the override to prevent there being two copies open.

    Kill the "DAZStudio" background process that you can find from W10 TaskManager, or if the same issue exists in Apple's UN*X, "ps".  The work-round (to stop it happening again; it doesn't fix the bug) is in this comment:

    https://www.daz3d.com/forums/discussion/comment/6211146/#Comment_6211146

    It's towards the end of the comment.
     

     

    If that doesn't work; i.e. if you can start a DAZStudio 4.14.0.8 once but never again (without killing the background process) then I think it would be a good thing if you, along with everyone else, submit a ticket with such information as you have.  I find it incredibly annoying and, while I have worked round it myself, I'm not inclined to simply blame Daz; if more people had submitted tickets against the beta maybe this wouldn't have happened.  It's still Daz's fault though.

    I just have a 4.12 from before the only run one ... and open that to do odds and ends...  but daz acts like it still has deep core programming from when it was first done
    sloggiest program I run on my computer dual zeons 64g ddr 4...  but early versions were just as bad way back when. 
    ---
    sometimes I wonder if cracking it open would find a process working around the old 640k bit

     

  • TBorNotTBorNot Posts: 338
    TBubble said:

    The culprit for Big Sur seems to be libstdc++.6.dylib.

    Another program found that:

    "The background of this issue is that: Xcode 10 has removed "libstdc++.6.dylib", a temporary solution base on V6.0 is to copy libstdc++.6.dylib from Xcode 9.x to Xcode10. For Foxit PDF SDK V6.1 the SDK itself isn't reference libstdc++.6.dylib and reference libc++ instead (which is Apple recommend)"

     

  • TBorNotTBorNot Posts: 338
    jbowler said:

    failure to shut down fully is a known issue for some users.

     

    To fix this for me, I found I need to log out of Connect before exiting DAZ3D.  Network connections are a "non maskable interrupt", which is geek speak for "stuck".

     

     

     

  • If the scene uses a iray section plane node, then the rendering after some time goes to the CPU... As I see, this problem is present in everyone.
    Too bad, I will still have to use version 4.12.0.86 (this is the only stable version so far)

  • HELP NEEDED ON DFORCE SCENE. Paid job.

    Hi. It is a bit of an odd demand, but I am really stuck on a scene with DfORCE. I guess it is a bit like posting a job, here : Anybody could show me via screen sharing how to solve my issue ? I just need to animate hairs of a model with dwind. It is not complicated problem, but I am stuck. I really need to solve this soon...Good remuneration if you could help me. Wouldn't take long. Cheers. Bertie.

  • I had to go back to 4.12, 4.14 keeps reverting to CPU again. 

    GPU? Driver version?

  • Download the installer. Tried to open the installer and Apple no longer recognizes it. thinks it might be malware. Got past that part then got an error the softwre may not have installed correctly 

    Same crash on launch. 

    Screen Shot 2020-11-13 at 9.31.35 AM.png
    265 x 286 - 39K
    Screen Shot 2020-11-13 at 9.37.09 AM.png
    1282 x 812 - 236K
  • LeanaLeana Posts: 10,027

    Download the installer. Tried to open the installer and Apple no longer recognizes it. thinks it might be malware. Got past that part then got an error the softwre may not have installed correctly 

    Same crash on launch. 

    What OS do you use?

  • Leana said:

    Download the installer. Tried to open the installer and Apple no longer recognizes it. thinks it might be malware. Got past that part then got an error the softwre may not have installed correctly 

    Same crash on launch. 

    What OS do you use?

    Updated to Big Sur on Mac 

     

     

  • LeanaLeana Posts: 10,027
    Leana said:

    Download the installer. Tried to open the installer and Apple no longer recognizes it. thinks it might be malware. Got past that part then got an error the softwre may not have installed correctly 

    Same crash on launch. 

    What OS do you use?

    Updated to Big Sur on Mac

    As mentioned in first post of the thread, it's not compatible with Big Sur yet.

  • Leana said:
    Leana said:

    Download the installer. Tried to open the installer and Apple no longer recognizes it. thinks it might be malware. Got past that part then got an error the softwre may not have installed correctly 

    Same crash on launch. 

    What OS do you use?

    Updated to Big Sur on Mac

    As mentioned in first post of the thread, it's not compatible with Big Sur yet.

    It also wasn't compatible with Catalina. That part of the post was updated hours after people have been having the issue and reported it. I tried downloading daz onto my laptop that is still running catalina, and it wont even let me download it. Full stop. My imac was running on Catalina as well and wasn't working with the DS update. I thought to fix that I might have to update my computer, which is now running on Big Sur and I can't go back. Which doesn't even matter because it wasn't working on the previous version either. DS was running perfectly on Catalina until this update

  • kaislisp said:
    Leana said:
    Leana said:

    Download the installer. Tried to open the installer and Apple no longer recognizes it. thinks it might be malware. Got past that part then got an error the softwre may not have installed correctly 

    Same crash on launch. 

    What OS do you use?

    Updated to Big Sur on Mac

    As mentioned in first post of the thread, it's not compatible with Big Sur yet.

    It also wasn't compatible with Catalina. That part of the post was updated hours after people have been having the issue and reported it. I tried downloading daz onto my laptop that is still running catalina, and it wont even let me download it. Full stop. My imac was running on Catalina as well and wasn't working with the DS update. I thought to fix that I might have to update my computer, which is now running on Big Sur and I can't go back. Which doesn't even matter because it wasn't working on the previous version either. DS was running perfectly on Catalina until this update

    I had no issues with Catalina. Ran like a champ. Wonderful renders and pretty snappy. I'll just have to wait and see what the dev team does. Wonder if they will update the code or allow it to be a Wndows Only applicaiton 

  • LeanaLeana Posts: 10,027
    kaislisp said:
    Leana said:
    Leana said:

    Download the installer. Tried to open the installer and Apple no longer recognizes it. thinks it might be malware. Got past that part then got an error the softwre may not have installed correctly 

    Same crash on launch. 

    What OS do you use?

    Updated to Big Sur on Mac

    As mentioned in first post of the thread, it's not compatible with Big Sur yet.

    It also wasn't compatible with Catalina.

    Do you mean 4.14.x? Because 4.12.1.16 and later did work with Catalina AFAIK (earlier versions didn't though).

     

  • Yes, 4.10.0.8 was running without issue using Catalina. Rendered a test with no issues. 

  • kaislispkaislisp Posts: 24
    edited November 2020
    Leana said:
    kaislisp said:
    Leana said:
    Leana said:

    Download the installer. Tried to open the installer and Apple no longer recognizes it. thinks it might be malware. Got past that part then got an error the softwre may not have installed correctly 

    Same crash on launch. 

    What OS do you use?

    Updated to Big Sur on Mac

    As mentioned in first post of the thread, it's not compatible with Big Sur yet.

    It also wasn't compatible with Catalina.

    Do you mean 4.14.x? Because 4.12.1.16 and later did work with Catalina AFAIK (earlier versions didn't though).

     

    The previous version was compatible with Catalina. I was running it perfectly fine yesterday until this update. I tried downloading the program on my laptop that is still running on Catalina to see if it's just a Big Sur issue and I can't even install it. I can't install it or DIM. 

    Is there a way to download previous versions of Daz? And see if it works on Big Sur? I use this program for work, so I'm panicking. 

    Post edited by kaislisp on
  • Since Install Manager does not run either on Big Sur, I am curious as to how the develper team will release an upate if they do. Will it be an announcment on the home page? An email? Hard to imagine that one. However if the team takes a long time, there could be some movement away from the software to ther options that are working in Big Sur. 

  • Since Install Manager does not run either on Big Sur, I am curious as to how the develper team will release an upate if they do. Will it be an announcment on the home page? An email? Hard to imagine that one. However if the team takes a long time, there could be some movement away from the software to ther options that are working in Big Sur. 

    i really hope that's not the case because this program is instrumental to my work and I have jobs to complete. It says its an issue, so I'm assuming its not intended and it should be working on Big Sur. If not they should've put it on the page and not had it automatically pop up in the DIM for Mac users. Because now I can be out of two jobs that need to be completed by the 27th for something we weren't told? That known issue wasn't there when they first launched. It came up around midnight EST last night. 

  • My Nvidia driver is 457.30, studio 4.14 will not render.starts then stops after about ten seconds. Windows 10 64 bit. 

  • My Nvidia driver is 457.30, studio 4.14 will not render.starts then stops after about ten seconds. Windows 10 64 bit. 

    What does the log say?

  • Hope you can make sense of it.

     

    docx
    docx
    Log file 11-13-2020.docx
    12K
  • Here it is maybe more readable. My log file for studio 4.14 render crashes. 

    2020-11-13 10:32:12.461 Iray [INFO] - IRT:RENDER ::   1.0   IRT    rend info : Resource assignment for host 0 has changed.

    2020-11-13 10:32:12.461 NVIDIA Iray GPUs:

    2020-11-13 10:32:12.461 GPU: 1 - GeForce GTX 770

    2020-11-13 10:32:12.461 Memory Size: 1.9 GB

    2020-11-13 10:32:12.461 Clock Rate: 1084500 kHz

    2020-11-13 10:32:12.461 Multi Processor Count: 8

    2020-11-13 10:32:12.461 CUDA Device ID: 0

    2020-11-13 10:32:12.461 CUDA Compute Capability: 3.0

    2020-11-13 10:32:12.461 PCI Bus ID: 1

    2020-11-13 10:32:12.461 PCI Device ID: 0

    2020-11-13 10:32:12.461 TCC Mode: disabled

    2020-11-13 10:32:12.461 Display: attached

    2020-11-13 10:32:12.461 NVIDIA Iray Scheduling Configuration:

    2020-11-13 10:32:12.461 CPU Load Limit: 4

    2020-11-13 10:32:12.461 CPU Thread Affinity: disabled

    2020-11-13 10:32:12.461 GPU Load Limit: 1

    2020-11-13 10:32:12.693 Total class factories: 2122

    2020-11-13 10:32:12.694 Creating Script Engine...

    2020-11-13 10:32:12.712 WARNING: 3DConnexion Plug-in Error: Could not create Device, CoCreateInstance failed

    2020-11-13 10:32:12.712 3D mouse support library could not be loaded.

    2020-11-13 10:32:12.714 Creating Main Window...

    2020-11-13 10:32:12.714 Creating Viewport Manager...

    2020-11-13 10:32:12.767 Successfully created OpenGL viewport for Viewport1.

    2020-11-13 10:32:12.877 Successfully created OpenGL viewport for Viewport2.

    2020-11-13 10:32:12.952 Successfully created OpenGL viewport for Viewport3.

    2020-11-13 10:32:13.027 Successfully created OpenGL viewport for Viewport4.

    2020-11-13 10:32:13.134 Creating Action Manager...

    2020-11-13 10:32:13.147 Creating Pane Manager...

    2020-11-13 10:32:13.301 Successfully created OpenGL viewport for AuxViewportView.

    2020-11-13 10:32:14.299 Executing startup script...

    2020-11-13 10:32:14.350 Started in: C:/Daz 3D/Applications/64-bit/DAZ 3D/DAZStudio4

    2020-11-13 10:32:14.350 DAZ Studio Started

    2020-11-13 10:32:14.351 Creating Pixel Buffer

    2020-11-13 10:32:14.390 Pixel buffer - Width: 2048 Height: 2048

    2020-11-13 10:32:14.390 Compiling OpenGL Shader...

    2020-11-13 10:32:14.393 Fragment Shader:

    Fragment Shader compiled successfully.

    Linking Shader:

    Shader Program successfully linked.

  • So far I see the same info when trying to luanch on Big Sur. DAZStudio cannot be opened becuase of a problem

    When you look at the log I do notice this:

    Termination Reason:    DYLD, [0x1] Library missing

    Application Specific Information:
    dyld: launch, loading dependent libraries

    Dyld Error Message:
      dyld: No shared cache present
    Library not loaded: /usr/lib/libstdc++.6.dylib
      Referenced from: /Applications/DAZ 3D/*/DAZStudio.app/Contents/MacOS/DAZStudio
      Reason: image not found

     

    I hope this gets fixed pretty quicly. 

  • Where do you find studio 4.12? I would like to do some work today but I can't. I went to my products page and all it offered was 4.14

  • Where do you find studio 4.12? I would like to do some work today but I can't. I went to my products page and all it offered was 4.14

    No, I could not find any previous version on the product page. 

     

  • Here it is maybe more readable. My log file for studio 4.14 render crashes. 

    2020-11-13 10:32:12.461 Iray [INFO] - IRT:RENDER ::   1.0   IRT    rend info : Resource assignment for host 0 has changed.

    2020-11-13 10:32:12.461 NVIDIA Iray GPUs:

    2020-11-13 10:32:12.461 GPU: 1 - GeForce GTX 770

    2020-11-13 10:32:12.461 Memory Size: 1.9 GB

    2020-11-13 10:32:12.461 Clock Rate: 1084500 kHz

    2020-11-13 10:32:12.461 Multi Processor Count: 8

    2020-11-13 10:32:12.461 CUDA Device ID: 0

    2020-11-13 10:32:12.461 CUDA Compute Capability: 3.0

    2020-11-13 10:32:12.461 PCI Bus ID: 1

    2020-11-13 10:32:12.461 PCI Device ID: 0

    2020-11-13 10:32:12.461 TCC Mode: disabled

    2020-11-13 10:32:12.461 Display: attached

    2020-11-13 10:32:12.461 NVIDIA Iray Scheduling Configuration:

    2020-11-13 10:32:12.461 CPU Load Limit: 4

    2020-11-13 10:32:12.461 CPU Thread Affinity: disabled

    2020-11-13 10:32:12.461 GPU Load Limit: 1

    2020-11-13 10:32:12.693 Total class factories: 2122

    2020-11-13 10:32:12.694 Creating Script Engine...

    2020-11-13 10:32:12.712 WARNING: 3DConnexion Plug-in Error: Could not create Device, CoCreateInstance failed

    2020-11-13 10:32:12.712 3D mouse support library could not be loaded.

    2020-11-13 10:32:12.714 Creating Main Window...

    2020-11-13 10:32:12.714 Creating Viewport Manager...

    2020-11-13 10:32:12.767 Successfully created OpenGL viewport for Viewport1.

    2020-11-13 10:32:12.877 Successfully created OpenGL viewport for Viewport2.

    2020-11-13 10:32:12.952 Successfully created OpenGL viewport for Viewport3.

    2020-11-13 10:32:13.027 Successfully created OpenGL viewport for Viewport4.

    2020-11-13 10:32:13.134 Creating Action Manager...

    2020-11-13 10:32:13.147 Creating Pane Manager...

    2020-11-13 10:32:13.301 Successfully created OpenGL viewport for AuxViewportView.

    2020-11-13 10:32:14.299 Executing startup script...

    2020-11-13 10:32:14.350 Started in: C:/Daz 3D/Applications/64-bit/DAZ 3D/DAZStudio4

    2020-11-13 10:32:14.350 DAZ Studio Started

    2020-11-13 10:32:14.351 Creating Pixel Buffer

    2020-11-13 10:32:14.390 Pixel buffer - Width: 2048 Height: 2048

    2020-11-13 10:32:14.390 Compiling OpenGL Shader...

    2020-11-13 10:32:14.393 Fragment Shader:

    Fragment Shader compiled successfully.

    Linking Shader:

    Shader Program successfully linked.

    What do you get in the log when you try to render? I suspect your GPU is no longr supported, and it will complain about too-low a compute level.

  • My stars I hope I don't have to buy another GPU. I know my Nvidia 770 is slow but Nvidia is still supporting it with the latest drivers. 

    2020-11-13 10:32:12.461 Iray [INFO] - IRT:RENDER ::   1.0   IRT    rend info : Resource assignment for host 0 has changed.

    2020-11-13 10:32:12.461 NVIDIA Iray GPUs:

    2020-11-13 10:32:12.461 GPU: 1 - GeForce GTX 770

    2020-11-13 10:32:12.461 Memory Size: 1.9 GB

    2020-11-13 10:32:12.461 Clock Rate: 1084500 kHz

    2020-11-13 10:32:12.461 Multi Processor Count: 8

    2020-11-13 10:32:12.461 CUDA Device ID: 0

    2020-11-13 10:32:12.461 CUDA Compute Capability: 3.0

    2020-11-13 10:32:12.461 PCI Bus ID: 1

    2020-11-13 10:32:12.461 PCI Device ID: 0

    2020-11-13 10:32:12.461 TCC Mode: disabled

    2020-11-13 10:32:12.461 Display: attached

    2020-11-13 10:32:12.461 NVIDIA Iray Scheduling Configuration:

    2020-11-13 10:32:12.461 CPU Load Limit: 4

    2020-11-13 10:32:12.461 CPU Thread Affinity: disabled

    2020-11-13 10:32:12.461 GPU Load Limit: 1

    2020-11-13 10:32:12.693 Total class factories: 2122

    2020-11-13 10:32:12.694 Creating Script Engine...

    2020-11-13 10:32:12.712 WARNING: 3DConnexion Plug-in Error: Could not create Device, CoCreateInstance failed

    2020-11-13 10:32:12.712 3D mouse support library could not be loaded.

    2020-11-13 10:32:12.714 Creating Main Window...

    2020-11-13 10:32:12.714 Creating Viewport Manager...

    2020-11-13 10:32:12.767 Successfully created OpenGL viewport for Viewport1.

    2020-11-13 10:32:12.877 Successfully created OpenGL viewport for Viewport2.

    2020-11-13 10:32:12.952 Successfully created OpenGL viewport for Viewport3.

    2020-11-13 10:32:13.027 Successfully created OpenGL viewport for Viewport4.

    2020-11-13 10:32:13.134 Creating Action Manager...

    2020-11-13 10:32:13.147 Creating Pane Manager...

    2020-11-13 10:32:13.301 Successfully created OpenGL viewport for AuxViewportView.

    2020-11-13 10:32:14.299 Executing startup script...

    2020-11-13 10:32:14.350 Started in: C:/Daz 3D/Applications/64-bit/DAZ 3D/DAZStudio4

    2020-11-13 10:32:14.350 DAZ Studio Started

    2020-11-13 10:32:14.351 Creating Pixel Buffer

    2020-11-13 10:32:14.390 Pixel buffer - Width: 2048 Height: 2048

    2020-11-13 10:32:14.390 Compiling OpenGL Shader...

    2020-11-13 10:32:14.393 Fragment Shader:

    Fragment Shader compiled successfully.

    Linking Shader:

    Shader Program successfully linked.

Sign In or Register to comment.