How to make all edges straight when opening an area

VicSVicS Posts: 1,139
edited February 2022 in Hexagon Discussion

How to make all edges straight when opening an area

I want to change the direction at this part oif the model-I deleted all the faces and now what to set the new opening I made straight-is the only wat one point at a time or is there a function for this? If it is one point at a time only is there a stright line that can be used as a guide becuase when I put in front view and use the bottom grid line then move pan the model a little it is no longer on that straight linbe lined up the same.

2022-02-18_044550.png
2805 x 1211 - 292K
Post edited by VicS on

Comments

  • VicSVicS Posts: 1,139

    material zone question

    2022-02-18_050015.png
    2368 x 1486 - 2M
  • I normally use the Universal Manipulator as it does a lot more, if you choose that tool (the icon at the top left which looks like Saturn) this gives you a little cube behind each arrow, highlight the cube and move your mouse, this will start to straigten the line, now look at the properties pane and you will see one of the Size values changing. High light that figure and type 0 and press enter. If you have more than one edge, select one and press L on the keyboard to Loop (L is the hotkey I use, this might not be the original one (Edit, Shortcut Editor, Selection)).

    Tip. When using the manipulators check out the colours of the arrows - the red, green and blue are also used in the properties pane and the little widget (compass type help pic) in the botton left of the screen.

  • VicSVicS Posts: 1,139

    Not 100% clear what you mean, if they all are selected they all will pull down at the same time leaving the crookedness on the bottom the same, thanks

    2022-02-18_055631.png
    3831 x 1803 - 758K
  • You have faces selected. If you use the above method on all the edges you want straighten in turn then it should clear things up. It may help if you change from World View to Selection, not easy to tell which to use without having it in-front of me. Made a few screen grabs, hope this helps.

    Your Material Zone problem. This is down to how you expoted the obj file, if you used DAZ Studio these setting should work (fingers crossed).

    export with textures.jpg
    578 x 477 - 180K
    zero.jpg
    1902 x 1027 - 747K
  • VicSVicS Posts: 1,139

    Thanks for the screen shots, putting the axis to zero did not have the desired effect of just making the bottom all straight

    2022-02-18_064215.png
    3208 x 1786 - 507K
    2022-02-18_064230.png
    3489 x 1933 - 620K
  • What happens if you change the X to zero ?

    Have you got any way of sending me the HXN file so I can have a look at it this end (PM me a link).

  • AscaniaAscania Posts: 1,837

    VicS said:

    Thanks for the screen shots, putting the axis to zero did not have the desired effect of just making the bottom all straight

    It would have helped if you had tried to straighten the Y-axis instead of the X one.

  • VicSVicS Posts: 1,139

    yes, but don' know how to add as a link using internet,  can you tell me how for a diffrent time

    oh I fixed it now, I think it is z I changed 

    2022-02-18_065848.png
    3338 x 1801 - 508K
  • Wee Dangerous JohnWee Dangerous John Posts: 1,605
    edited February 2022

    Glad you sorted it VicS. Many thanks for helping out Ascania smiley

     

    Post edited by Wee Dangerous John on
  • VicSVicS Posts: 1,139

    My export box looks the same as yours John, I dont have to put it on custom do I?

    heres also image of hex import box, there are 2 matreials, the body and the little glass dome but theye are not coming in seperated

    thanks

    2022-02-18_071839.png
    2881 x 1665 - 697K
    2022-02-18_072253.png
    1008 x 772 - 72K
    2022-02-18_072454.png
    2672 x 1577 - 572K
  • One thing to check, you see on the first image you have the 2 export options, the right hand one is what I use. The thing is the "collect" option saves a file in the folder you exported to called Maps, in there you will find the textures DS exported.

    As you will see from the screen grab when I import the prop I choose "plastic1" from the Shading Domains, this highlights the material and I choose load texture and open the Maps folder then I just select the texture. Remember to Flip Vertically.

    Note, I keep getting a weird error message while typing this so I better post this before anything goes wrong :)

    hex drill s-grab.jpg
    1902 x 1032 - 1M
  • Wee Dangerous JohnWee Dangerous John Posts: 1,605
    edited February 2022

    Glad you mentioned DS's Custom option, when you get it to work use the "Save Preset ", this will be handy when you get into rigging and other fun things smiley

    Oh, just spotted, my export options has "Use Surface Names" in the groups part. I think the rest is right (fingers crossed).

     

    Post edited by Wee Dangerous John on
  • VicSVicS Posts: 1,139

    Ok thnaks John and Ascania

Sign In or Register to comment.