Digital Art Zone

 
   
15 of 72
15
Genesis Meets Poser - Introducing DSON Importer for Poser
Posted: 11 October 2012 06:05 PM   [ Ignore ]   [ # 211 ]
Moderator
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1001
Joined  2007-10-17
DAZ_ann0314 - 11 October 2012 06:01 PM
digitell - 11 October 2012 05:34 PM

I installed both the Importer and the Genesis Starter Essentials.

OK when I installed initially, I got this same error where Genesis was invisible and it was because I installed the content part (genesis etc) into the Poser Runtime structure under Program Files (as I have all my content installed there) but it won’t work if you install it there even if all your other content is there and working. It has to be in an external Runtime (any will do or use either Poser’s new My Docs place or DS4’s which I think is default) and then add that as a new Content Directory in Poser. If not, you will get invisible Genesis.

This should step you through everything:
http://docs.daz3d.com/doku.php/public/software/dson_importer/poser/userguide/dson_installation_requirements/tutorials/dson_installation/start

On a windows machine the importer does not have permission to write to C:\Program Files and can’t get that permission.

Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:06 PM   [ Ignore ]   [ # 212 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  65
Joined  2004-08-04

RAW Port

Sniz this baby!

Ok, no fur, but the coversion shouldn’t be hard.

Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:07 PM   [ Ignore ]   [ # 213 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  300
Joined  2005-09-30
DAZ_ann0314 - 11 October 2012 06:03 PM
adzan - 11 October 2012 06:02 PM
Mari-Anne - 11 October 2012 05:59 PM

Can someone please verify that this version is, in fact, SR 3 for Poser 2012:

9.0.3.22472

I am downloading the Genesis Starter Essentials and Win 7 won’t let me eject my harddrive so I can check my other harddrive where I have my downloads stored (hope that makes sense).

yep thats the version of SR3 that I have

Yep it is.

If you are having some issues, please double check what I said above as it caused me all sorts of problems at first.

Nope, no issues yet.  But then I am just in the downloading stage….keeping my fingers crossed!

Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:09 PM   [ Ignore ]   [ # 214 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  573
Joined  2008-07-18
DAZ_Spooky - 11 October 2012 06:02 PM
andolaurina - 11 October 2012 05:54 PM
Richard Haseltine - 11 October 2012 05:43 PM
andolaurina - 11 October 2012 05:36 PM

OH…so only DSON Genesis clothing will fit the Poser Genesis?

I tried loading the V4 shape and then adding some V4 clothing. That was a catastrophe. V4 clothing doesn’t work on the V4 Genesis body shape?? I had hoped that DSON would have transferred rigging to the clothing (since basically that is what happens in the Poser setup room these does; is that what I have to do to get it to fit??)

If only DSON Genesis clothing works on this, it’s usefulness is low for me, since there are only a handful of expensive (except the PC items) clothing in the store.  :-(

There are also a fair number of freebies, and some Prime items at Rendo (as well as some full price items). Any DS4 Genessi clothing can be made to work, by the creator or - if a copy of DS 4.5 is available - by the end user. I haven’t tried saving an AutoFitted Gen 4 item and generating a conmpanion file for it, but it won’t work in Poser (unless PhilC’s Wardrobe Wizard Plugin works - and I would think it would, since the figure’s rigging is the same as the exported CR2).

That’s more encouraging. So will, let’s say, SickleYield’s Genesis clothing over at RMP work on Poser Genesis out of the box? I’m clueless in DS4Pro and would have no idea how to “make it work” in DS4Pro and then bring it into Poser.

So, I’m assuming that with PhilC’s Wardrobe Wizard, the process would be:
(1) Convert clothing to Genesis
(2) Bring clothing into Poser & conform to Genesis
(3) Apply a morph to Genesis (like V4)
(4) Use the included DSON Python script to transfer the morphs to the clothing.

Does that sound correct?  If so, that’s reasonably feasible.

PhilC’s Wardrobe Wizard uses the rig from Genesis exported as a CR2 from DAZ Studio. This is not going to work with the DSON Importer. Granted PhilC may update his Genesis rig, but as of right now I don’t believe he has.

I may have another solution for you, but I want to be absolutely sure it works first.

Cool. I hope so.

I tried a different route of pulling in an OBJ for V4.  I brought it into the Poser Setup room and then tried to apply the Genesis rigging. As expected, Poser freaked out and crashed on that one. I could not get it to transfer the rigging from Genesis to the OBJ.  It was worth a try.  If this is something that I *should* have been able to do, you guys may want to mention it.  If it’s a Poser thing, lemme know and I can contact my SM peeps directly.

 Signature 

My Free Stuff | My Big Store at CP | My Smaller Store at Renderosity | Prayer | Me on Twitter | Me on DA

Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:09 PM   [ Ignore ]   [ # 215 ]
Moderator
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1001
Joined  2007-10-17
WitchStorm - 11 October 2012 05:49 PM

I am using Poser 9 Pro. 64 bit. And, I can’t get Genesis to work. So, what am I doing wrong?

Poser 9 doesn’t come in 64 bit, you have to use the 32 bit installer even though you may be on a 64 bit machine.

Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:11 PM   [ Ignore ]   [ # 216 ]
Administrator
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1300
Joined  2004-02-13
DAZ_Spooky - 11 October 2012 06:05 PM
DAZ_ann0314 - 11 October 2012 06:01 PM
digitell - 11 October 2012 05:34 PM

I installed both the Importer and the Genesis Starter Essentials.

OK when I installed initially, I got this same error where Genesis was invisible and it was because I installed the content part (genesis etc) into the Poser Runtime structure under Program Files (as I have all my content installed there) but it won’t work if you install it there even if all your other content is there and working. It has to be in an external Runtime (any will do or use either Poser’s new My Docs place or DS4’s which I think is default) and then add that as a new Content Directory in Poser. If not, you will get invisible Genesis.

This should step you through everything:
http://docs.daz3d.com/doku.php/public/software/dson_importer/poser/userguide/dson_installation_requirements/tutorials/dson_installation/start

On a windows machine the importer does not have permission to write to C:\Program Files and can’t get that permission.

Some people use their Runtime from within Program Files like I do so it is where you would think to install it. Me and Barb both have our content under program files and always have, so that was where we initially installed to. Was just more warning people if they did like we did, it won’t work. Though I didn’t know why. Just that it doesn’t. Thanks for explaining the why smile

 Signature 

Aundrea M Anderson (ann0314) (ARTCollaborations) (ARTCollab)
DAZ3D Community Volunteer Program Manager
DAZ3D PA/Customer Relations Liaison
Co-Owner of ARTCollaborations

Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:17 PM   [ Ignore ]   [ # 217 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  156
Joined  2007-11-26
DAZ_Spooky - 11 October 2012 06:09 PM
WitchStorm - 11 October 2012 05:49 PM

I am using Poser 9 Pro. 64 bit. And, I can’t get Genesis to work. So, what am I doing wrong?

Poser 9 doesn’t come in 64 bit, you have to use the 32 bit installer even though you may be on a 64 bit machine.

I got that part figured put. Since it is listed as MAC or WIN. Thanks for the help. Now to see if this helps me. Will be back soon.

Ok. I got SR3 and put it in Poser. I hope this works. Do we need to put the trx in it to?

 Signature 
Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:20 PM   [ Ignore ]   [ # 218 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  65
Joined  2004-08-04

My first render. Needs fur, but holy cow. The potential is AWESOME!

DAZ, you have my thumbs up for the first time in a LONG time! KUDDOS!

Image Attachments
YoSniz!.jpg
Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:27 PM   [ Ignore ]   [ # 219 ]
Moderator
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1001
Joined  2007-10-17
andolaurina - 11 October 2012 06:09 PM

Cool. I hope so.

I tried a different route of pulling in an OBJ for V4.  I brought it into the Poser Setup room and then tried to apply the Genesis rigging. As expected, Poser freaked out and crashed on that one. I could not get it to transfer the rigging from Genesis to the OBJ.  It was worth a try.  If this is something that I *should* have been able to do, you guys may want to mention it.  If it’s a Poser thing, lemme know and I can contact my SM peeps directly.

That is not going to work, because Poser does not understand the Tri-Ax (Genesis) Rig outside of the plug-in.

As of right now the only way to rig clothing for Genesis is in DAZ Studio.

Now if the clothing you want to use is for something that autofit works with and you are willing to use DAZ Studio, then you can autofit it, save the clothing on genesis as a scene, follow the docs on how to prepare a DUF for use in Poser and convert the scene. You can then load Genesis and the clothing into Poser and it will work as expected.

Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:33 PM   [ Ignore ]   [ # 220 ]
New Member
Avatar
Total Posts:  10
Joined  2003-10-09

Gahhhhh, I’ve just come from the store and have a headache from trying to figure out what I need to buy to get started with Genesis in Poser.  I’m so confused…  Is there an “essentials” list?  Some base set of figures… or something… necessary to load and use V5 and M5?  Are V5 and M5 basically “morphs” of the Genesis unisex figure, like the Elite figures were to the Gen4 figures?  Someone please make bundles for those of us who are late to the party… or at least a nice comprehensive list.  Thanks.

If someone replies and I don;t answer right away to say thantk, it’s because I;ve gone for aspirin… and maybe a drink.

Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:41 PM   [ Ignore ]   [ # 221 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  156
Joined  2007-11-26

OK.  I’m still error message. What am I doing wrong.

Image Attachments
Untitled-3.jpg
 Signature 
Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:46 PM   [ Ignore ]   [ # 222 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  44
Joined  2008-12-06

i cant get it O_o it’s saying this The maximum quantity allowed for purchase is 1. even though i havent bought it yet…

Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:47 PM   [ Ignore ]   [ # 223 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  8521
Joined  2007-11-06
Arch_Clan - 11 October 2012 06:46 PM

i cant get it O_o it’s saying this The maximum quantity allowed for purchase is 1. even though i havent bought it yet…

Make sure you’re logged in, and add something else to the cart.  Then both should appear and you can delete the second item.

 Signature 

PostgreSQL CMS FAQ

Product Updates: Non-Genesis/G2 DIM Zips starting July 2013
Non-Genesis Items with Metadata
Plugin Version Numbers for DS 4.5
Updated Genesis Products

Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:48 PM   [ Ignore ]   [ # 224 ]
New Member
Total Posts:  3
Joined  2003-10-09
Arch_Clan - 11 October 2012 06:46 PM

i cant get it O_o it’s saying this The maximum quantity allowed for purchase is 1. even though i havent bought it yet…

same here the store wont let me put it in my cart :(

Profile
 
 
Posted: 11 October 2012 06:49 PM   [ Ignore ]   [ # 225 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  8521
Joined  2007-11-06
WitchStorm - 11 October 2012 06:41 PM

OK.  I’m still error message. What am I doing wrong.

Did you install both the GSE Core and the GSE Poser Companion Files?  What is the full install path?

 Signature 

PostgreSQL CMS FAQ

Product Updates: Non-Genesis/G2 DIM Zips starting July 2013
Non-Genesis Items with Metadata
Plugin Version Numbers for DS 4.5
Updated Genesis Products

Profile
 
 
   
15 of 72
15