Congratulations! You are a March Madness BONUS BUYER!

Enjoy 10% OFF* ALL PURCHASES STOREWIDE or enjoy 30% OFF items with a SKU number lower than 16000 & 30% OFF items from Runtime DNA.

Buy any "Newly Mad" or "Still Mad" and get an EXTRA 60% OFF**:

Star 2.0 Stellar BundleCallie 6 Pro BundleToon Generations 2 Essentials for Genesis 3Karen 7 Pro BundleCaptain Charisma for Genesis 3 Male

Offer valid for intended recipient only
* 10% discount DOES apply to Gift Cards and Memberships. **Items must be in cart simultaneously for discount to apply.
[ collapse ]

Little white dots

ghastlycomicghastlycomic Posts: 2,170
edited December 1969 in New Users

I'm building a vegetation shader and there's these little light dots that show up in the render right where the highlights are. I can get rid of them by making the surface matte finish but I want it to have a bit of a sheen to it.

What value should I be looking at tweaking to get rid of these dots?

vegtest1.jpg
1280 x 752 - 457K

Comments

  • mjc1016mjc1016 Posts: 14,741
    edited December 1969

    Specular/glossy and basic lighting model (Plastic/metallic/skin/etc...)

    Does this shader use displacement to add '3d-ness' to the vegetation?

  • ghastlycomicghastlycomic Posts: 2,170
    edited December 1969

    Yes, there's a slight displacement added.

  • ghastlycomicghastlycomic Posts: 2,170
    edited December 1969

    Hmmm... it seems to be showing up on other surfaces too that have displacement even with matte surfaces.

    tree_test_2.jpg
    1280 x 752 - 473K
  • ghastlycomicghastlycomic Posts: 2,170
    edited December 1969

    Deep Shadow Map renders the artifacts as orange squares.

  • SzarkSzark Posts: 9,989
    edited October 2012

    Yes this is a known issue with mapped shadows. Either move the cam a touch and rerender or use Ray Traced Shadows to fix.

    The graininess maybe coming form the Advanced Render Settings Shading Rate being to low a quality. 0.20 is a good place to start. Depending on light and surfaces I sometimes have to increase the quality it to 0.10

    Post edited by Szark on
Sign In or Register to comment.