Digital Art Zone

 
   
1 of 2
1
Glass, my ass!
Posted: 03 October 2012 04:31 AM   [ Ignore ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1445
Joined  2012-08-31

So I’m learning shaders tonight. Made a simple scene just a glass ball in a simple environment.

Made a primate and applied the glass shader to it and in open GL it looks vaguely glass-like but when I do a software render it looks like complete crap. What am I doing wrong?

 

Image Attachments
glass_2.jpgglass_1.jpg
Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 05:12 AM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7790
Joined  2009-05-14

What is your Advanced Render Settings Max Ray Trace Depth set to. To get the Shader working properly you might need to go as high as 6 and this will really increase your render times.

Also it could be down to the lighs you have in your scene, what is your lighting?

 Signature 

Pete

Somethings to Consider when starting to learn CG

My Gallery

My Render Thread and Tutorials

Proud member of the Bald Wizards Club and Co-operative

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 06:31 AM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1445
Joined  2012-08-31

I just have two distant lights, a key at 125% and a fill at 30%.

I’ve tried more rays and it still shows up all white.

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 06:58 AM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7790
Joined  2009-05-14

and what shadows are you using on these lights?

 Signature 

Pete

Somethings to Consider when starting to learn CG

My Gallery

My Render Thread and Tutorials

Proud member of the Bald Wizards Club and Co-operative

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 06:58 AM   [ Ignore ]   [ # 4 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1445
Joined  2012-08-31

No shadows on the fill and deep shadows on the key. I’m trying a render now with 12 rays to see if that helps. Gonna be some time before it’s finished rendering.

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 07:02 AM   [ Ignore ]   [ # 5 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7790
Joined  2009-05-14

No need for 12 if 6 won’t do it. Try using RayTraced shadows on the Key.

 Signature 

Pete

Somethings to Consider when starting to learn CG

My Gallery

My Render Thread and Tutorials

Proud member of the Bald Wizards Club and Co-operative

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 07:02 AM   [ Ignore ]   [ # 6 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7790
Joined  2009-05-14

When my test render finsihes I will see if I can test this also.

 Signature 

Pete

Somethings to Consider when starting to learn CG

My Gallery

My Render Thread and Tutorials

Proud member of the Bald Wizards Club and Co-operative

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 07:10 AM   [ Ignore ]   [ # 7 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  13928
Joined  2003-10-09

Assuming this is DS, which version? There was a bug in refraction in the release version of 4.5, which the newer beta fixes (3Delight fixes were a major reason for its release). Also which glass shader is this?

 Signature 

DAZ Studio Frequently Asked Questions

Index of free DAZ Studio scripts and plugins list

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 07:12 AM   [ Ignore ]   [ # 8 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1445
Joined  2012-08-31

Yes, it’s Daz 4.5. And the glass shader is just the default one in the content library.

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 07:14 AM   [ Ignore ]   [ # 9 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1009
Joined  2007-04-08
Richard Haseltine - 03 October 2012 07:10 AM

Assuming this is DS, which version? There was a bug in refraction in the release version of 4.5, which the newer beta fixes (3Delight fixes were a major reason for its release). Also which glass shader is this?

Oh now that’s good to know, I actually gave up a render because of lighting issues, could well have been the refraction that was doing it.

Is the beta actually stable though?  Obviously it’s a beta, and a beta is as a beta is, but if it’s stable enough to use properly then I’d like to try the render I gave up with!

 Signature 

You’re never too old for metaballs!  ~Michael Frank

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 07:57 AM   [ Ignore ]   [ # 10 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7790
Joined  2009-05-14

Thanks Richard I missed that one.

 Signature 

Pete

Somethings to Consider when starting to learn CG

My Gallery

My Render Thread and Tutorials

Proud member of the Bald Wizards Club and Co-operative

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 08:47 AM   [ Ignore ]   [ # 11 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  13928
Joined  2003-10-09
ghastlycomic - 03 October 2012 07:12 AM

Yes, it’s Daz 4.5. And the glass shader is just the default one in the content library.

Where in the Content Library? I seem to recall that some of the Shader Mixer presets were in need of fixing, though they may have received it since then.

 Signature 

DAZ Studio Frequently Asked Questions

Index of free DAZ Studio scripts and plugins list

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 12:16 PM   [ Ignore ]   [ # 12 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  4545
Joined  2007-09-13

Also some of them require a paired camera…if it’s the caustic glass one, it needs a camera set up for caustics to go with it…

 Signature 

1432 old posts

My ShareCG gallery.

Just because something costs a lot, doesn’t mean it’s the best…

It just means it’s expensive.

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 12:28 PM   [ Ignore ]   [ # 13 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7790
Joined  2009-05-14

Looks to me like it still isn’t fixed. Had a quick look at it in the Shader mixer but with my level of knowledge I couldn’t see anything wrong. :(

 Signature 

Pete

Somethings to Consider when starting to learn CG

My Gallery

My Render Thread and Tutorials

Proud member of the Bald Wizards Club and Co-operative

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 12:29 PM   [ Ignore ]   [ # 14 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7790
Joined  2009-05-14
mjc1016 - 03 October 2012 12:16 PM

Also some of them require a paired camera…if it’s the caustic glass one, it needs a camera set up for caustics to go with it…

it never needed a Camera before but something to try.

 Signature 

Pete

Somethings to Consider when starting to learn CG

My Gallery

My Render Thread and Tutorials

Proud member of the Bald Wizards Club and Co-operative

Profile
 
 
Posted: 03 October 2012 01:15 PM   [ Ignore ]   [ # 15 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  4545
Joined  2007-09-13

The default camera in DS didn’t have ‘caustics’ turned on…maybe that’s changed in 4.5…but up until now, it hasn’t.

Found that out when trying to build my own glass shader, based off the included one…I never could get that one to work, but suddenly when I had the camera for my own shader set up, the included one worked correctly.

 Signature 

1432 old posts

My ShareCG gallery.

Just because something costs a lot, doesn’t mean it’s the best…

It just means it’s expensive.

Profile
 
 
   
1 of 2
1