Digital Art Zone

 
   
1 of 3
1
NEW Tyler and Miki 4.0 products—. PROBLEM: Bone rotations create deforms in the wrong places!
Posted: 26 September 2012 11:48 AM   [ Ignore ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  229
Joined  2004-05-27

Hi everyone smile

I have brought characters from content paradise, Daz store and other places before and NEVER had problems such as the one I am having now. My characters have worked `out of the box` real well for me BUT with these characters, well you will see by the attached images.

I have tried importing them as PZ3 files AND by browsing for them from the content tabs, I get this issue using Carrara 8.1.1.12 Pro (64bit) AND the 8.5 (172) Beta.

Do I need to convert them some other way? Is there a tool to make these NEW poser characters work in Carrara fully just like other Poser characters do? Would a lesson in weight painting fix this? Any advice on how to get the characters limbs to rotate with out deforming the rest of the model would be great please smile

A couple of the morph sliders do nothing (such as the sliders for the hands on Tyler, you can not change an open hand to a grip with the grip slider!) and when selecting his head and rotating it, you seem to rotate his lower neck along with the head making the head and neck dis-connect from the body. Also, the under arms (rib cage) seems to deform under the arms when trying to pose the arms hanging down by the side of the body!!! Groin areas deform at the top of the legs when they are moved and shoulders seem to flatten when the arm is raised.

I am guessing that the creator of these two characters (or SmithMicro/poser) are changing their standard method of creating characters as all poser characters and Daz characters have worked perfectly up until now!

The last time I came across anything like this was when Genesis was first introduced and I was trying to get that in to Carrara.


Thank you for your time smile

Image Attachments
Default_pose-1-no_edits-TylerMiki.pngAfter_bone_rotations.pngDeform_error-6-.pngDeform_error-8-.pngDeform_error-9-.png
 Signature 

Intel i7 870/2.93 GHz
RAM 16GB
3x GTX 660 Ti 2GB
Cuda v5.00
Win7 Ult 64-bit/OSX ML
Carrara 8.5 Pro
OR 4 Carrara - OR4C Stable & betas
Blender 1.55 - 4.10 beta
Ds pro 4.6 Win64
OR Standalone V2.0
OcDS: stable & betas
OR 4 Poser 1.55
http://www.neil-isted.com/
http://www.neil-isted.com/videos.html
http://www.neil-isted.com/gallery.html
http://render.otoy.com/forum/viewtopic.php?f=79&t=42152
http://render.otoy.com/forum/viewforum.php?f=79

Profile
 
 
Posted: 26 September 2012 01:21 PM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  15905
Joined  2003-10-09

Edited the thread title so that the length of it did not break forum formatting.

 Signature 

Chohole’s Space        Neil’Vs Freebies and stuff        Autumn Bryce Rendering Challenge        September Freebie Challenge
My DAZ 3D Gallery    11915

Profile
 
 
Posted: 26 September 2012 01:40 PM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
New Member
Total Posts:  19
Joined  2005-01-01

Did you load the models into Poser 9 or Poser Pro 2012, with Service Release 3 installed?
Tyler and Miki4 use technology specific for those Poser versions and any action in any other program or in not-updated Poser versions is not guaranteed.
If you want to use them in any other program you may have to wait until the developers of that program have brought their product to par with Poser. 

Profile
 
 
Posted: 26 September 2012 01:55 PM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  229
Joined  2004-05-27
chohole - 26 September 2012 01:21 PM

Edited the thread title so that the length of it did not break forum formatting.

Thanks chohole, sorry about that smile

—————————————————————————————
Thanks for the reply Bagoas smile

Quote:“Did you load the models into Poser 9 or Poser Pro 2012, with Service Release 3 installed?
Tyler and Miki4 use technology specific for those Poser versions and any action in any other program or in not-updated Poser versions is not guaranteed. “

I am using 9.0.3.22472

Quote:“If you want to use them in any other program you may have to wait until the developers of that program have brought their product to par with Poser.  “

....Oh well, guess I wont be using them in Carrara ANY time soon then :(

Does this mean that ANY future purchases from content paradise (poser characters) wont work in Carrara any more?

Daz cant even get out of Beta stage with 8.5 (after all this time!) let alone think about fixing any of 8.1.1.12 pro`s issues :(

Funny how 8.5 has a lot of `bug fixes` that are desperatly needed in 8.1 BUT did not seem to make it to `8.1.1.13` (so to speak)!

Too busy releasing Genesis, M5,V5 (the list goes on) to care about the damage left to a broken/incomplete product sold to so many people who have lost faith!

Any who, thank you for your reply smile

 

 Signature 

Intel i7 870/2.93 GHz
RAM 16GB
3x GTX 660 Ti 2GB
Cuda v5.00
Win7 Ult 64-bit/OSX ML
Carrara 8.5 Pro
OR 4 Carrara - OR4C Stable & betas
Blender 1.55 - 4.10 beta
Ds pro 4.6 Win64
OR Standalone V2.0
OcDS: stable & betas
OR 4 Poser 1.55
http://www.neil-isted.com/
http://www.neil-isted.com/videos.html
http://www.neil-isted.com/gallery.html
http://render.otoy.com/forum/viewtopic.php?f=79&t=42152
http://render.otoy.com/forum/viewforum.php?f=79

Profile
 
 
Posted: 26 September 2012 04:29 PM   [ Ignore ]   [ # 4 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  509
Joined  2004-11-12

This thread in the old forums may be of some help:
http://forumarchive.daz3d.com/viewtopic.php?t=186247&highlight=import

Unfortunately it looks like Fenric’s plugin is no longer available at the link location given. Maybe he will pop in here and provide a new link location (darn it, I didn’t grab it when I had a chance).

 Signature 

My Rendo Gallery

Profile
 
 
Posted: 26 September 2012 05:01 PM   [ Ignore ]   [ # 5 ]
New Member
Total Posts:  19
Joined  2005-01-01
Orion_Uk - 26 September 2012 01:55 PM

I am using 9.0.3.22472

 

Hmm. I do not get this with Poser Pro 2012 and I have not heard of anyone else getting this. If you get this with Poser, you best contact SM support. They are keen to get those figures out well. 

Orion_Uk - 26 September 2012 01:55 PM

Does this mean that ANY future purchases from content paradise (poser characters) wont work in Carrara any more?

Do not think so. If products are specific for latest Poser version it will say so in the spec I think. You need to purchase Poser versions, so there’s many users with older versions around. Just check the info or ask support. 

Profile
 
 
Posted: 26 September 2012 05:16 PM   [ Ignore ]   [ # 6 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  229
Joined  2004-05-27
dustrider - 26 September 2012 04:29 PM

This thread in the old forums may be of some help:
http://forumarchive.daz3d.com/viewtopic.php?t=186247&highlight=import

Unfortunately it looks like Fenric’s plugin is no longer available at the link location given. Maybe he will pop in here and provide a new link location (darn it, I didn’t grab it when I had a chance).

Many thanks dustrider wink

I did a quick google hunt but (so far) i am hitting brick walls :(

I tried Carrara Cafe, ShareCG, a few other places but all links are dead, will keep looking smile

Is Fenric still active? I dont see much from him past Dec 2011…

Anyway, thank you so much for trying to help.. was SO promising as well wink

I started to feel like a creepy stalker !, eeek raspberry

 

 Signature 

Intel i7 870/2.93 GHz
RAM 16GB
3x GTX 660 Ti 2GB
Cuda v5.00
Win7 Ult 64-bit/OSX ML
Carrara 8.5 Pro
OR 4 Carrara - OR4C Stable & betas
Blender 1.55 - 4.10 beta
Ds pro 4.6 Win64
OR Standalone V2.0
OcDS: stable & betas
OR 4 Poser 1.55
http://www.neil-isted.com/
http://www.neil-isted.com/videos.html
http://www.neil-isted.com/gallery.html
http://render.otoy.com/forum/viewtopic.php?f=79&t=42152
http://render.otoy.com/forum/viewforum.php?f=79

Profile
 
 
Posted: 26 September 2012 05:30 PM   [ Ignore ]   [ # 7 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  229
Joined  2004-05-27
Bagoas - 26 September 2012 05:01 PM
Orion_Uk - 26 September 2012 01:55 PM

I am using 9.0.3.22472

 

Hmm. I do not get this with Poser Pro 2012 and I have not heard of anyone else getting this. If you get this with Poser, you best contact SM support. They are keen to get those figures out well. 

Orion_Uk - 26 September 2012 01:55 PM

Does this mean that ANY future purchases from content paradise (poser characters) wont work in Carrara any more?

Do not think so. If products are specific for latest Poser version it will say so in the spec I think. You need to purchase Poser versions, so there’s many users with older versions around. Just check the info or ask support.

Hmm. I do not get this with Poser Pro 2012 and I have not heard of anyone else getting this. If you get this with Poser, you best contact SM support. They are keen to get those figures out well.

So you can export Tyler and Miki from Poser 2012 to Carrara 8.1.1.12 pro or 8.5 with no issues then ?

I am prob getting it wrong here but (its been another long day and i am knackered!).. You do know that both Tyler and Miki open fine in my version of Poser 9 (9.0.3.22472) right?

Maybe I misunderstood your comment, I was not sure if you knew that the images (and the issue) above were rendered in Carrara 8.1.1.12 & 8.5 Beta smile

I cant imagine Smith Micro messing with a product that works fine in Poser just to please us mere mortal Carrara users raspberry

 

 Signature 

Intel i7 870/2.93 GHz
RAM 16GB
3x GTX 660 Ti 2GB
Cuda v5.00
Win7 Ult 64-bit/OSX ML
Carrara 8.5 Pro
OR 4 Carrara - OR4C Stable & betas
Blender 1.55 - 4.10 beta
Ds pro 4.6 Win64
OR Standalone V2.0
OcDS: stable & betas
OR 4 Poser 1.55
http://www.neil-isted.com/
http://www.neil-isted.com/videos.html
http://www.neil-isted.com/gallery.html
http://render.otoy.com/forum/viewtopic.php?f=79&t=42152
http://render.otoy.com/forum/viewforum.php?f=79

Profile
 
 
Posted: 26 September 2012 06:12 PM   [ Ignore ]   [ # 8 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  503
Joined  2003-10-09

Fenric is still around. He’s posted in a couple other threads the past few days.

Profile
 
 
Posted: 26 September 2012 07:40 PM   [ Ignore ]   [ # 9 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  2028
Joined  2008-01-28

hya it’s probably old news but as far as I remember these figures are designed with the new poser weight mapping blah blah and consequently don’t translate to carrara which has different kind of weight mapping - see this for some more info http://poser.smithmicro.com/whats-new.html


mind you my memory is bad

 Signature 

http://andrewfinnie.blogspot.com.au/

Profile
 
 
Posted: 26 September 2012 09:46 PM   [ Ignore ]   [ # 10 ]
New Member
Total Posts:  19
Joined  2005-01-01
Orion_Uk - 26 September 2012 05:30 PM

Maybe I misunderstood your comment, I was not sure if you knew that the images (and the issue) above were rendered in Carrara 8.1.1.12 & 8.5 Beta smile

Well that indeed from your question and in particular from your reply was not clear to me. 
Good to hear the figures work fine in your Poser 9.

regards

Profile
 
 
Posted: 27 September 2012 04:47 AM   [ Ignore ]   [ # 11 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  229
Joined  2004-05-27
Bagoas - 26 September 2012 09:46 PM
Orion_Uk - 26 September 2012 05:30 PM

Maybe I misunderstood your comment, I was not sure if you knew that the images (and the issue) above were rendered in Carrara 8.1.1.12 & 8.5 Beta smile

Well that indeed from your question and in particular from your reply was not clear to me. 
Good to hear the figures work fine in your Poser 9.

regards

Please excuse my brain fail due to lack of sleep raspberry

Thanks again to you all for your kind replies smile

 Signature 

Intel i7 870/2.93 GHz
RAM 16GB
3x GTX 660 Ti 2GB
Cuda v5.00
Win7 Ult 64-bit/OSX ML
Carrara 8.5 Pro
OR 4 Carrara - OR4C Stable & betas
Blender 1.55 - 4.10 beta
Ds pro 4.6 Win64
OR Standalone V2.0
OcDS: stable & betas
OR 4 Poser 1.55
http://www.neil-isted.com/
http://www.neil-isted.com/videos.html
http://www.neil-isted.com/gallery.html
http://render.otoy.com/forum/viewtopic.php?f=79&t=42152
http://render.otoy.com/forum/viewforum.php?f=79

Profile
 
 
Posted: 27 September 2012 08:15 AM   [ Ignore ]   [ # 12 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  262
Joined  2009-03-09

Hello.  smile

Yes, I had written a utility to extract Poser weight maps to a Carrara CWM file that you could import onto a figure.  It even worked reasonably well…  as long as you didn’t want to save the results:  Carrara has a bug and will not save the new custom weights.

https://bugs.daz3d.com/view.php?id=46210

I discovered that the bug is a design flaw in the way that the CAR files that have Poser content are set up, so I don’t expect to see it fixed.  Ever.  So, I took the utility down because I didn’t want to have to keep explaining that it doesn’t work and probably won’t ever work the way you would hope.

I moved on to another strategy that looks pretty good so far.  But since then, I’ve been busy and hadn’t had a chance to finish up the project to the point that I wanted to give it to anyone.

 Signature 

Come visit my store!

http://www.daz3d.com/fenric
http://fenric.com/wordpress/store/

Profile
 
 
Posted: 27 September 2012 09:11 AM   [ Ignore ]   [ # 13 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  229
Joined  2004-05-27

Hi Fenric smile

Many thanks for your reply and for your hard work. Your achievements in this community are highly respected and gratefully received smile

I moved on to another strategy that looks pretty good so far.  But since then, I’ve been busy and hadn’t had a chance to finish up the project to the point that I wanted to give it to anyone.

Hope to see the fruits of your labor real soon wink

 Signature 

Intel i7 870/2.93 GHz
RAM 16GB
3x GTX 660 Ti 2GB
Cuda v5.00
Win7 Ult 64-bit/OSX ML
Carrara 8.5 Pro
OR 4 Carrara - OR4C Stable & betas
Blender 1.55 - 4.10 beta
Ds pro 4.6 Win64
OR Standalone V2.0
OcDS: stable & betas
OR 4 Poser 1.55
http://www.neil-isted.com/
http://www.neil-isted.com/videos.html
http://www.neil-isted.com/gallery.html
http://render.otoy.com/forum/viewtopic.php?f=79&t=42152
http://render.otoy.com/forum/viewforum.php?f=79

Profile
 
 
Posted: 27 September 2012 09:18 AM   [ Ignore ]   [ # 14 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  262
Joined  2009-03-09

Distracted fox forgets how far along various projects were.

It’s actually done already.  Here’s a link (and a look at one of the things that was keeping me busy):

http://fenric.com/wordpress/store/products/poser-weightmap-injector/

 Signature 

Come visit my store!

http://www.daz3d.com/fenric
http://fenric.com/wordpress/store/

Profile
 
 
Posted: 27 September 2012 09:30 AM   [ Ignore ]   [ # 15 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  262
Joined  2009-03-09

I’m going to have to tweak the instructions a bit - the utilities output to a file that ends in “_converted” rather than overwriting the original.

Miki4’s feet don’t work.  Not sure why.

 Signature 

Come visit my store!

http://www.daz3d.com/fenric
http://fenric.com/wordpress/store/

Profile
 
 
   
1 of 3
1