Digital Art Zone

 
   
1 of 2
1
Jair Hair problem: Always transparent like
Posted: 03 September 2012 07:35 AM   [ Ignore ]
New Member
Total Posts:  18
Joined  2012-08-28

Hi together,

i’m new to the whole Poser/DAZ community and working with the basic stuff.

I recently bought the Michael4 Starter Bundle with the Jai Hair included and i’ve been playin’ around with some modelling.

Now my problem: It doesn’t matter what i do, the Jai Hair always looks transparent, when i render the image in Poser. You can always see the skull as if the hair was too thin.

I’ve tried changing the transparency of the transparence map settings but then the modell shapes become visible.
What am i doing wrong? I would be glad for any help.

greetings

Michael

Profile
 
 
Posted: 03 September 2012 07:43 AM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7593
Joined  2009-05-14

Have you got Smoothing turn on in the Render settings? If so try with it off. I start with that one first when I see things like that.

 Signature 

Pete

Somethings to Consider when starting to learn CG

My Gallery

My Render Thread

Proud member of the Bald Wizards Club and Co-operative

Profile
 
 
Posted: 03 September 2012 07:44 AM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  15235
Joined  2003-10-09

check your transparency and fall off options in the mat room.

 Signature 

Chohole’s Space        Neil’Vs Freebies and stuff        E Summer Bryce Rendering Challenge        July Freebie Challenge
My DAZ 3D Gallery    11915

Profile
 
 
Posted: 03 September 2012 07:56 AM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
New Member
Total Posts:  18
Joined  2012-08-28

Smoothing is turned of in the rendering settings.


Transparency is at 100%, but when i turn transparency down, you see the edges of the model.
Fall off is at 0.


Here’s a picture of how the hair looks on the model plus some settings

Image Attachments
screentest.jpg
Profile
 
 
Posted: 03 September 2012 08:01 AM   [ Ignore ]   [ # 4 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  15235
Joined  2003-10-09

Strange. I have an older version of poser to yours, so can’t really help you , but I will put a help request out for our Poser user CVs to pull in and help you.

 Signature 

Chohole’s Space        Neil’Vs Freebies and stuff        E Summer Bryce Rendering Challenge        July Freebie Challenge
My DAZ 3D Gallery    11915

Profile
 
 
Posted: 03 September 2012 08:02 AM   [ Ignore ]   [ # 5 ]
New Member
Total Posts:  18
Joined  2012-08-28

thanks…. i really appreciate this

Profile
 
 
Posted: 03 September 2012 08:41 AM   [ Ignore ]   [ # 6 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  8412
Joined  2007-11-06

Are you using Firefly or Hardware rendering?

 Signature 

PostgreSQL CMS FAQ

Product Updates: Non-Genesis/G2 DIM Zips starting July 2013
Non-Genesis Items with Metadata
Plugin Version Numbers for DS 4.5
Updated Genesis Products

Profile
 
 
Posted: 03 September 2012 08:41 AM   [ Ignore ]   [ # 7 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7496
Joined  2006-03-19

Can you click on the advanced material tab and post a screen shot of your settings.

 Signature 

ARTCollaborations Store on DAZ3D    ARTCollaborations on Facebook

*****Mad Chemistry Lab*****  

 

Profile
 
 
Posted: 03 September 2012 08:46 AM   [ Ignore ]   [ # 8 ]
New Member
Total Posts:  18
Joined  2012-08-28

here’s the first one

Image Attachments
screentest02.jpg
Profile
 
 
Posted: 03 September 2012 08:47 AM   [ Ignore ]   [ # 9 ]
New Member
Total Posts:  18
Joined  2012-08-28

here’s the second one (also belonging to the hair)

Image Attachments
screentest03.jpg
Profile
 
 
Posted: 03 September 2012 10:44 AM   [ Ignore ]   [ # 10 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7496
Joined  2006-03-19

Sorry I’m not sure what the conversions are for the values. How many materials are there and all they all the same value for the transparency?

 Signature 

ARTCollaborations Store on DAZ3D    ARTCollaborations on Facebook

*****Mad Chemistry Lab*****  

 

Profile
 
 
Posted: 03 September 2012 10:56 AM   [ Ignore ]   [ # 11 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  15235
Joined  2003-10-09

This is what I got rendering the hair quickly.  Only a preview render I am afraid,

Edited to add a better render.

BTW, do you have the same settings on the hair scalp as well as the 2 hair parts.

Image Attachments
hair_mat_room_2.pnghair_mat_room_3.png
 Signature 

Chohole’s Space        Neil’Vs Freebies and stuff        E Summer Bryce Rendering Challenge        July Freebie Challenge
My DAZ 3D Gallery    11915

Profile
 
 
Posted: 04 September 2012 07:08 AM   [ Ignore ]   [ # 12 ]
New Member
Total Posts:  18
Joined  2012-08-28

Well, i guess i don’t really know,....never changed any settings for the hair.

But would it be possible for you to tell me your settings or take a screenshots of your “simple” settings für hair1, 2 and scalpt (or skullcap or whatever it is called in english?)

Then i could try those out for my settings

Profile
 
 
Posted: 04 September 2012 07:48 AM   [ Ignore ]   [ # 13 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  15235
Joined  2003-10-09

Sure. thiese are screen shots of the mat room settings for the “Scalp”  THe settings for Hair 1 and Hair 2 are the same except that the hilight is 20% on the Hair one and 2

Image Attachments
hair_mat_room_4.pnghair_mat_room_5.png
 Signature 

Chohole’s Space        Neil’Vs Freebies and stuff        E Summer Bryce Rendering Challenge        July Freebie Challenge
My DAZ 3D Gallery    11915

Profile
 
 
Posted: 04 September 2012 09:06 AM   [ Ignore ]   [ # 14 ]
New Member
Total Posts:  18
Joined  2012-08-28

It really looks like it has to do with my Poser Pro 2012 version….elsewise i’m just clueless

i’ve got the same settings and Poser only renders the hair a little less transparent if i change the fall-off values to 0,4 or so…but then it shows the edges of the rugh hair modell.

Profile
 
 
Posted: 04 September 2012 09:52 AM   [ Ignore ]   [ # 15 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  15235
Joined  2003-10-09

Yes you do need to have fall off at zero, And trans at 100% to get it to look right. It is very strange.

You say you have Poser Pro 2012, is that with or without the latest SR3

 Signature 

Chohole’s Space        Neil’Vs Freebies and stuff        E Summer Bryce Rendering Challenge        July Freebie Challenge
My DAZ 3D Gallery    11915

Profile
 
 
   
1 of 2
1