Digital Art Zone

 
     
12-24?
Posted: 27 August 2012 07:39 AM   [ Ignore ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  631
Joined  2010-09-22

Now I am afraid to JINKS myself here by posting this but, I am starting to use my new macpro 12 core. Was doing some rendering and CARRARA 8.5 is saying its using 24 cores! SEE IAMGE?

Whats going on here?

Image Attachments
24.jpg
Profile
 
 
Posted: 27 August 2012 08:19 AM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  7660
Joined  2009-07-13

core blimey!!! cool cheese
does it go quicker though tongue rolleye

 Signature 

WARNING do not click tongue rolleye what video horrors will be seen if you do cannot be unseen.
my render thread
        never forget
A Drows Walk
Jaderail is at it again

Profile
 
 
Posted: 27 August 2012 08:52 AM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  35
Joined  2008-10-13

Hello Richard!

That´s your high-end-mac - even it´s an apple :D ... wish I had a PC like yours!
...there´s an IntelXeon built in which can handle virtually 2 processes on every processor but it won´t speed up that way. It´s just looking awesome smile !

Happy rendering
tezen

 Signature 

www.zen3.de

Profile
 
 
Posted: 27 August 2012 08:56 AM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  631
Joined  2010-09-22

Still dont expalin why Carrara says theres 24 cores?

Profile
 
 
Posted: 27 August 2012 08:57 AM   [ Ignore ]   [ # 4 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  631
Joined  2010-09-22
wendy♥catz - 27 August 2012 08:19 AM

core blimey!!! cool cheese
does it go quicker though tongue rolleye

Not near as far as I would have expected

Profile
 
 
Posted: 27 August 2012 10:17 AM   [ Ignore ]   [ # 5 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1387
Joined  2011-01-03
RichardChaos - 27 August 2012 08:56 AM

Still dont expalin why Carrara says theres 24 cores?

Ah well…I’m not the only one now… [SIGH]

I don’t know about programming on a Macintosh, but under Windows there is an API call to get Processor information. What you have here is a ratio between physical and “virtual” cores. Each of your 12 physical cores can handle a second core…they share the same bus however, so they won’t be running simultaneously. But it is a nice number-crunching boost.

 Signature 

- Garstor
Australian-Canadian currently trapped in Texas (maintaining sanity with doses of Carrara, LightWave and PhotoShop)

My 3D art Flickr page for final or near-final images
My 3D art Flickr page for work-in-progress or experiments

Profile
 
 
Posted: 27 August 2012 12:55 PM   [ Ignore ]   [ # 6 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  367
Joined  0
RichardChaos - 27 August 2012 07:39 AM

Now I am afraid to JINKS myself here by posting this but, I am starting to use my new macpro 12 core. Was doing some rendering and CARRARA 8.5 is saying its using 24 cores! SEE IAMGE?

Whats going on here?


The 24 rendering processes seen on your screen are due to what is called Hyper-Threading. Hyper-Threading is available on some Intel processors (usually in higher end machines), and creates two virtual cores for every actual core. If managed properly it can reduce processing time for many jobs.

Unfortunately, Carrara may not be managing Hyper-Threading properly. There was a thread on the old forum documenting this, and two bug tracker issues reporting it.

The first one incorrectly refers to it as a “Multithreading” problem.
0046268: Multithreading on Mac does not work properly
https://bugs.daz3d.com/view.php?id=46268
0046270: Hyper-Threading causes significant render slowness
https://bugs.daz3d.com/view.php?id=46270

Neither of these bug tracker issues have been acknowledged, and I haven’t retested to see if the latest version of Carrara works any better.

Edit: also see http://forumarchive.daz3d.com/viewtopic.php?t=186920
and http://forumarchive.daz3d.com/viewtopic.php?t=188959

 Signature 

-Dean

DAZ Gallery: http://www.daz3d.com/gallery/#users/1922/

Profile
 
 
Posted: 27 August 2012 01:06 PM   [ Ignore ]   [ # 7 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  333
Joined  2003-10-09

I think the colored boxes represent threads rather than cores.

As other posters have observed, on some architectures, a single core may handle multiple threads.

My current machine is a 4-core MacBook Pro (early 2011 model). When Carrara is rendering, it displays 8 boxes.

I remember how excited I was the first time I saw Carrara show 2 boxes when rendering. 24 boxes is something else again.

How long until we get one thread (or core) per pixel?

 Signature 

http://bytescapes.com/            Bryce/Carrara/Reality galleries and resources

Profile
 
 
Posted: 27 August 2012 02:33 PM   [ Ignore ]   [ # 8 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  631
Joined  2010-09-22

I figured it was something like that! But was hoping apple made a mistake and ship me a 24 core machine… LOL! IO am also using a SSD for my main drive so if carrara if sending off to virtual memory I got that covered as well.

Thats for your imformation

Profile