Digital Art Zone

 
     
Solved - Render artefacts with UberEnvironment 2
Posted: 19 August 2012 08:33 AM   [ Ignore ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  787
Joined  2005-09-19

I’ve seen the odd render artefact in a render before, but never quite so many as in this render (two variants from slightly different angles shown, plus a version without uberenv), anyone have any suggestions to what might be triggering it? Uberenvironment 2 is set to Indirect Lighting with Directional Shadow, lighting setup is three spots and a distant light, and the combination has been used a bunch of times for portrait shots without triggering this effect before

Image Attachments
Princess_Chablis_-_Red_Uber_1.jpgPrincess_Chablis_-_Red_Uber_2.jpgPrincess_Chablis_-_Red.jpg
Profile
 
 
Posted: 19 August 2012 09:04 AM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  787
Joined  2005-09-19

And if I drop Uberenv to Occlusion with directional shadows it works fine, hmm.

Image Attachments
Princess_Chablis_-_Red_Uber_Ocl.jpg
Profile
 
 
Posted: 19 August 2012 09:56 AM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  787
Joined  2005-09-19

Aha, solved! I’d forgotten to change the lights from deep shadow map to raytraced. And after all that I prefer the Occlusion version to the IDL - typical!

Image Attachments
Princess_Chablis_-_Red_Uber_Raytraced.jpg
Profile
 
 
Posted: 19 August 2012 10:10 AM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  820
Joined  2007-01-08

Ehr, can you file a bug report and attach your scene? After all it was thought that transparent surfaces were necessary to cause that issue, yet neither the skin nor the shoes have transmaps, do they?

Profile