Digital Art Zone

 
     
Transparency when exporting
Posted: 14 August 2012 02:10 PM   [ Ignore ]
Member
Rank
Total Posts:  209
Joined  2006-10-13

I’m sorry if there is a thread for this, but again the search engine is being a pain. Is there anyway to save images with transparency besides gifs because when I use gifs I get the image that is going to be posted.

Image Attachments
evil_eye.gif
Profile
 
 
Posted: 14 August 2012 03:28 PM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  658
Joined  2006-09-30

png, tiff, and psd all support alpha channels.

 Signature 

MOO!

Profile
 
 
Posted: 14 August 2012 03:51 PM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  5464
Joined  2006-08-27

They’re all superior to gif which is limited to 256 colors. It’s kind of an outmoded file format in my opinion.

 Signature 

I find it somewhat liberating not to be encumbered by accuracy.

Profile
 
 
Posted: 14 August 2012 04:46 PM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Member
Rank
Total Posts:  209
Joined  2006-10-13

Yeah but the thing is I can’t find nothing to do with transparency when it comes to exporting an image except for gif. Maybe I missed something.

Profile
 
 
Posted: 14 August 2012 05:08 PM   [ Ignore ]   [ # 4 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  5464
Joined  2006-08-27

The Alpha check box needs to be checked in the render room. TIFF, Photoshop and png don’t need anything else done to them. You do need to make sure that you have a photo editor that displays alpha channels to edit them. Most modern web browsers can handle and display the alphas in pngs.


The picture below is a png with an alpha channel. The forum displays a kind of purple/blue background for the thumbnail, but if you click the image and open it in the new window, it displays as a white background. The original scene settings had a red background, but it became invisible when the alpha box was checked.

Image Attachments
Doc2.pngPicture_1.png
 Signature 

I find it somewhat liberating not to be encumbered by accuracy.

Profile
 
 
Posted: 14 August 2012 05:22 PM   [ Ignore ]   [ # 5 ]
Member
Rank
Total Posts:  209
Joined  2006-10-13

I feel stupid I forgot about the alpha check box lol sorry for the bother thanks. The alpha check box is tiny and out of site which makes it is easy to miss.

Profile
 
 
Posted: 14 August 2012 05:40 PM   [ Ignore ]   [ # 6 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  5464
Joined  2006-08-27

Tiny? Yes, Out of site? No. It’s just something you need to get used to using.

 Signature 

I find it somewhat liberating not to be encumbered by accuracy.

Profile