Digital Art Zone

 
   
1 of 2
1
Toon Shader Problems
Posted: 29 July 2012 11:05 AM   [ Ignore ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  345
Joined  2003-10-09

I was trying this process here- http://docs.daz3d.com/doku.php/artzone/pub/tutorials/dazstudio/studio-toonshaders .

I get to this step “Map Settings” drop down menu and select “Ignore” , but the toon options don’t appear in my surfaces, it actually removes everything and all I end up with is UV Set, Smooth, Angle, Diffuse Color and Opacity Strength.

Is there something wrong with the shaders?

Dan

 Signature 

My Deviant Art Gallery- http://d-j-o.deviantart.com/gallery/

My Daz gallery http://www.daz3d.com/gallery/#users/183/

My Web Comic Holy Toledo http://dogst.com/

Profile
 
 
Posted: 29 July 2012 11:25 AM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  16477
Joined  2009-01-22

I Just tested this in DS4Pro and I get the same results as you. It is not accepting the ignore funtuon.

 Signature 

Exile, Drows Walk: A Tale of Jaderail starts here. Free pulp fiction at its Fantasy best, Updated 2/3/14.
Proud Member of the Bald Wizards Club My stuff at DeviantArt

Profile
 
 
Posted: 29 July 2012 11:48 AM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1893
Joined  2010-10-10

Works OK in DS3.

Are the shaders compatable with DS4?

 Signature 

Wendy

My website: http://www.wilmapsdigitalcreations.co.uk

Tutorials: http://www.wilmapsdigitalcreations.co.uk/view_products.php?cat=10

PLEASE NOTE:
My items are NOT to be used on Second Life website.  They have recently changed their TOS and are legally able to take/steal anything uploaded and resell/redistribute to items.

 

Profile
 
 
Posted: 29 July 2012 11:50 AM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  16477
Joined  2009-01-22

They are the Default Shaders installed with DS4. It works fine in DS3 as you said, I tested that also.

 Signature 

Exile, Drows Walk: A Tale of Jaderail starts here. Free pulp fiction at its Fantasy best, Updated 2/3/14.
Proud Member of the Bald Wizards Club My stuff at DeviantArt

Profile
 
 
Posted: 29 July 2012 12:40 PM   [ Ignore ]   [ # 4 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  390
Joined  2005-11-10

The shaders are defiantly not working in DS4 I would suggest submitting a bug report and if you post a link to your report here we can add our confirmation that this is a general bug that is repeatable

 Signature 

Community Volunteer:
My DAZ Store 

NeilV Poser Stuff & Chohole’s Space

Old Post Count = 6362

Profile
 
 
Posted: 29 July 2012 12:54 PM   [ Ignore ]   [ # 5 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  345
Joined  2003-10-09

I just submitted it,

Thanks to all who checked it out and responded so quickly.

Dan

 Signature 

My Deviant Art Gallery- http://d-j-o.deviantart.com/gallery/

My Daz gallery http://www.daz3d.com/gallery/#users/183/

My Web Comic Holy Toledo http://dogst.com/

Profile
 
 
Posted: 31 July 2012 02:20 AM   [ Ignore ]   [ # 6 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  280
Joined  2011-05-02

From what I can gather by a little research I do not believe that it is a bug in DS 4 Pro. at all, to put it simply files that are required for the shaders to work are not there.

From what I have found.

A shader in Daz Studio should be composed of:

  a shader definition script, linking the different files bellow
  a RSL surface or light shader (.sdl), which is a compiled version of a .sl surface/light shader code.
  a script defining the shader properties, which means also the user interface in the surface tab
  a render time script run every time the shader is called with attributes passed.

As far as I can see there are no shader definitions for the toon shaders in the DS4 folders and also in the DS4 shaders folder the dztoonskin.sdl is non existent.

It would be nice to have them but I fear we are not going to have such a privilege, it is a business after all.

Profile
 
 
Posted: 31 July 2012 04:27 AM   [ Ignore ]   [ # 7 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  390
Joined  2005-11-10
TapiocaTundra - 31 July 2012 02:20 AM

From what I can gather by a little research I do not believe that it is a bug in DS 4 Pro. at all, to put it simply files that are required for the shaders to work are not there.

From what I have found.

A shader in Daz Studio should be composed of:

  a shader definition script, linking the different files bellow
  a RSL surface or light shader (.sdl), which is a compiled version of a .sl surface/light shader code.
  a script defining the shader properties, which means also the user interface in the surface tab
  a render time script run every time the shader is called with attributes passed.

As far as I can see there are no shader definitions for the toon shaders in the DS4 folders and also in the DS4 shaders folder the dztoonskin.sdl is non existent.

It would be nice to have them but I fear we are not going to have such a privilege, it is a business after all.

They should be there they just got misplace that’s all.  That’s why we suggested doing a bug report so that the developers know that they are missing and can put them back

 Signature 

Community Volunteer:
My DAZ Store 

NeilV Poser Stuff & Chohole’s Space

Old Post Count = 6362

Profile
 
 
Posted: 31 July 2012 05:18 PM   [ Ignore ]   [ # 8 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  793
Joined  2012-02-12
NeilV 1 - 31 July 2012 04:27 AM
TapiocaTundra - 31 July 2012 02:20 AM

From what I can gather by a little research I do not believe that it is a bug in DS 4 Pro. at all, to put it simply files that are required for the shaders to work are not there.

From what I have found.

A shader in Daz Studio should be composed of:

  a shader definition script, linking the different files bellow
  a RSL surface or light shader (.sdl), which is a compiled version of a .sl surface/light shader code.
  a script defining the shader properties, which means also the user interface in the surface tab
  a render time script run every time the shader is called with attributes passed.

As far as I can see there are no shader definitions for the toon shaders in the DS4 folders and also in the DS4 shaders folder the dztoonskin.sdl is non existent.

It would be nice to have them but I fear we are not going to have such a privilege, it is a business after all.

They should be there they just got misplace that’s all.  That’s why we suggested doing a bug report so that the developers know that they are missing and can put them back


The shaders are not packed with DS as far as I know and you must get them separately. You can get them here


However there is indeed a bug because the default presets don’t seem to work very well with DS4 because many options are missing. I made some new presets for DS4.5 here.

 Signature 

My Deviant Art

Profile
 
 
Posted: 01 August 2012 03:38 AM   [ Ignore ]   [ # 9 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  390
Joined  2005-11-10
Takeo.Kensei - 31 July 2012 05:18 PM
NeilV 1 - 31 July 2012 04:27 AM
TapiocaTundra - 31 July 2012 02:20 AM

From what I can gather by a little research I do not believe that it is a bug in DS 4 Pro. at all, to put it simply files that are required for the shaders to work are not there.

From what I have found.

A shader in Daz Studio should be composed of:

  a shader definition script, linking the different files bellow
  a RSL surface or light shader (.sdl), which is a compiled version of a .sl surface/light shader code.
  a script defining the shader properties, which means also the user interface in the surface tab
  a render time script run every time the shader is called with attributes passed.

As far as I can see there are no shader definitions for the toon shaders in the DS4 folders and also in the DS4 shaders folder the dztoonskin.sdl is non existent.

It would be nice to have them but I fear we are not going to have such a privilege, it is a business after all.

They should be there they just got misplace that’s all.  That’s why we suggested doing a bug report so that the developers know that they are missing and can put them back


The shaders are not packed with DS as far as I know and you must get them separately. You can get them here


However there is indeed a bug because the default presets don’t seem to work very well with DS4 because many options are missing. I made some new presets for DS4.5 here.

I will get this flagged up because the presets are installed will DS4 so they should work out of the box not make people jump through hoops especially as we don’t have the DS4 SDK

but thanks for the 4.5 presets I just cant use them yet as a PA I have to stick with the current version of DS4

 Signature 

Community Volunteer:
My DAZ Store 

NeilV Poser Stuff & Chohole’s Space

Old Post Count = 6362

Profile
 
 
Posted: 01 August 2012 12:36 PM   [ Ignore ]   [ # 10 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  793
Joined  2012-02-12

No problem, but I’m not sure these should work out of the box because these were freebies from DAZ for DS3.And a default installation of DS doesn’t come with these shaders so I guess they aren’t officially supported like many other things that need to be updated
What is strange is that other old shaders don’t have this problem for what I know, or I didn’t open my eyes cause I didn’t realize the problem with toon shaders until I saw this thread and investigated on the shader
So it’s a good thing to open a bug report.

 Signature 

My Deviant Art

Profile
 
 
Posted: 02 August 2012 03:49 AM   [ Ignore ]   [ # 11 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  280
Joined  2011-05-02
Takeo.Kensei - 01 August 2012 12:36 PM

No problem, but I’m not sure these should work out of the box because these were freebies from DAZ for DS3.And a default installation of DS doesn’t come with these shaders so I guess they aren’t officially supported like many other things that need to be updated

I can qualify NeilV 1 in that the toon shaders are definitely included in the default Daz Studio 4 pro free installation download and by that should be working.

Profile
 
 
Posted: 02 August 2012 04:10 AM   [ Ignore ]   [ # 12 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  16765
Joined  2003-10-09

We have been told that there is already a bug report filed on this issue.

 Signature 

Chohole’s Space        NeilV’s Freebies and stuff        Winter Bryce Rendering Challenge        November Freebie Challenge
My DAZ 3D Gallery    11915

Profile
 
 
Posted: 02 August 2012 12:07 PM   [ Ignore ]   [ # 13 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  793
Joined  2012-02-12
TapiocaTundra - 02 August 2012 03:49 AM
Takeo.Kensei - 01 August 2012 12:36 PM

No problem, but I’m not sure these should work out of the box because these were freebies from DAZ for DS3.And a default installation of DS doesn’t come with these shaders so I guess they aren’t officially supported like many other things that need to be updated

I can qualify NeilV 1 in that the toon shaders are definitely included in the default Daz Studio 4 pro free installation download and by that should be working.

Ok I wasn’t sure because I had them since DS3 and they were not included at that time but what kashyyyk describe is exactely what happens when you have the scripts but not the shaders (sdl files)

 Signature 

My Deviant Art

Profile
 
 
Posted: 02 August 2012 12:36 PM   [ Ignore ]   [ # 14 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  280
Joined  2011-05-02

I said in my post earlier that the definition files to the toon shaders are missing and only one .sdl file. Takeo you must have DS 4, you just made a shader for it yourself, do you not see?

Profile
 
 
Posted: 03 August 2012 02:15 AM   [ Ignore ]   [ # 15 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  2277
Joined  2005-09-05

Please ignore earlier post…realised I had wrong end of the conversation…

 Signature 

Shadermixer tutorials and recipes
My ShareCG Gallery
Shadermixer Documents

Profile
 
 
   
1 of 2
1