Digital Art Zone

 
     
Save a Character to be accessible from the Smart Content window?
Posted: 05 July 2012 08:14 PM   [ Ignore ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  777
Joined  2011-05-17

As my title says, I want to be able to save a character with mats, props, hair, morphs, whatever I want and load it from the Smart Content window. I know I can save the desired character in files and open them that way, but I’d prefer the integration. Anyone know how?

Thanks.

Profile
 
 
Posted: 05 July 2012 08:32 PM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  9653
Joined  2007-11-06

http://forumarchive.daz3d.com/viewtopic.php?t=180430

 Signature 

PostgreSQL CMS FAQ
Tutorial: Adding Surfaces in DS
Product Updates: Non-Genesis/G2 DIM Zips
Non-Genesis Items with Metadata
Updated Genesis Products

Profile
 
 
Posted: 06 July 2012 02:20 AM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1141
Joined  2003-10-09

Yeah, but the images don’t come up. ohh

Profile
 
 
Posted: 06 July 2012 05:42 AM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  15775
Joined  2003-10-09

If you copy the relative path from the clump of html - postimages/.. up to and including the extension - and paste it after http://forumarchive.daz3d.com/ you wil get a valid url for the image. Casual did write a scriptt o automate this.

 Signature 

DAZ Studio Frequently Asked Questions

Index of free DAZ Studio scripts and plugins list

Profile
 
 
Posted: 06 July 2012 06:58 AM   [ Ignore ]   [ # 4 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  819
Joined  2009-12-07
Spit - 06 July 2012 02:20 AM

Yeah, but the images don’t come up. ohh


Or click the link on line #2 of the post which takes you to ShareCG where you can download a fully functional PDF of the whole tutorial with a friendly introduction wink

 Signature 

PoseMaster for DAZ Studio and PoseMaster People Pack now sold at Rendo.

Profile
 
 
Posted: 06 July 2012 08:08 AM   [ Ignore ]   [ # 5 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  520
Joined  2005-01-18

YES! Thank you Cridgit! I heard/read you did a great job providing these tutorials but couldn’t find them. Now I’m playing a bit with these “supportfiles” because I place the productfiles sometimes (=most of the times LOL) different than the default so I have to adjust them of course. Now I can look and learn from the tutorial. Would be much easier than Trial and Stumble I suppose.  grin

I still think I can access the things I need much easier the way I did it before but I can see the potential of using metadata, whenever I’ve finished them… raspberry


Love, Jeanne

 Signature 

I am what I am, my own special creation

Profile
 
 
Posted: 06 July 2012 08:33 AM   [ Ignore ]   [ # 6 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  819
Joined  2009-12-07

Hi Jeanne

Glad to hear you’re enjoying the metadata. Just a quick question from me: when you say ...

playing a bit with these “supportfiles” because I place the productfiles different than the default


... what exactly are you doing?

1) Are you installing to a different folder, or
2) Are you install to the default folder but moving the content to different categories in DAZ Studio?

In both cases you should not need to edit the support files because for the content paths in the DSX are relative. I’m asking in case you could perhaps do things more efficiently.

Cheers

 Signature 

PoseMaster for DAZ Studio and PoseMaster People Pack now sold at Rendo.

Profile
 
 
Posted: 06 July 2012 09:39 AM   [ Ignore ]   [ # 7 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  520
Joined  2005-01-18

Hi Cridgit,

Well, I’m Dutch so I have to search for the right words in English and often enough I don’t choose the exactly right words for what I mean to say so I am not surprised you don’t understand what I wrote. smile

I install always into a testfolder, then rename the appropriate folders to my liking, copy them into my “DS4content” folder (what is default My Library) , rar everything in my testfolder -original installer(s) and unpacked files- and put that rar on one of my external drives.

I noticed, after I installed DS4.5 on my test computer, the newer stuff didn’t show in the smart content so I opened the supportfiles in my text program (editpad lite) and noticed the paths were different, so I changed the path in the .dsx file.

I use Poser more so on my main computer I have DS4.0.3.47 installed and Poser 9 and I don’t use the smart tab nor the contentmanager there. smile

I hope I used the right words and phrases now.

Love, Jeanne

 Signature 

I am what I am, my own special creation

Profile
 
 
Posted: 06 July 2012 12:08 PM   [ Ignore ]   [ # 8 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  819
Joined  2009-12-07

Aaah. Well I lived in Holland for several years near Hilversum. I liked it, except for “het rotweer” wink

If you like to rearrange folders then you could try to install to the default folder, then in DAZ Studio right-click on a content item and choose Database > Edit Base Paths. That might be an easier way to move files around without hacking the DSX file.

Send me a PM if you want to ask something in Dutch.

mvg

 Signature 

PoseMaster for DAZ Studio and PoseMaster People Pack now sold at Rendo.

Profile
 
 
Posted: 07 July 2012 04:39 PM   [ Ignore ]   [ # 9 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  520
Joined  2005-01-18
cridgit - 06 July 2012 12:08 PM

Aaah. Well I lived in Holland for several years near Hilversum. I liked it, except for “het rotweer” wink

If you like to rearrange folders then you could try to install to the default folder, then in DAZ Studio right-click on a content item and choose Database > Edit Base Paths. That might be an easier way to move files around without hacking the DSX file.

Send me a PM if you want to ask something in Dutch.

mvg

Oh yes, the “rotweer” Tell me about it!! LOL Can you imagine we lived several years at Curaçao and I wanted to go back because I thought I missed that “rotweer”!! Boy, was I wrong!!

But “alle gekheid op een stokje” Do you know that expression? It means -more or less- let’s go back to serious talking now. smile I don’t have categories in DS. What did they do with that? I used it in DS3 untill I couldn’t add more runtimes because every time DS started to complain about too many runtimes raspberry
I have everything in external runtimes, about 102 GB in about 55 runtimes, and that’s only the Poser runtimes. I also have a DS3 content folder(8Gb) and a DS4 content folder(4.5 G). Can you imagine converting all that to this socalled smart content? Well, I can’t ... for now.

But now I’m testing this new version of DS4.5 and I thought let me give the smart content stuff a try and I like the way I can access the things but there is no consistency in the dsx files. I downloaded your tutorials and was reading them today but as far as I could figure one can better start having the categoy view in DS to adjust the metadata, so…. not having that I think I’d better “hack” the dsx files.

You said the paths are relative but when I rename the DAZ Studio Tutorial folder, for instance, in Tutorials… the files don’t show up. That’s why I thought I change the path in the dsx files because now they show. smile Besides, I’m a bit familiar in modifying script files -as long as they can be opened in a text editor- a bit so I can “read” code more or less.

Oh, another thing, I saw categories showing in DS4.5 so the categories need the content manager I presume? Just like the smart content? Because before I started this manager I didn’t see the categories and after I started it, and restarted DS, they showed up. As I said earlier, I don’t have this contentmanager installed on my main computer therefore I think there are no categories on that.

And now I’m off to bed, it’s already after midnight here in Holland.
Have a great day and thanks again for the tutorials/manuals. I hope DAZ paid you well for it. wink

Love, Jeanne

 Signature 

I am what I am, my own special creation

Profile
 
 
Posted: 07 July 2012 04:58 PM   [ Ignore ]   [ # 10 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  9653
Joined  2007-11-06

Yes, Categories do require the CMS as well.

You can turn off the warning about “you have ore than 10 content folders” by ticking the check-box “do not show this message again”.

Here’s how to migrate your DS3 content folder list and categories to DS4:

When you first run DS4 it should ask you if you want to “Import Mapped Folders” and if you want to “Migrate the Content Database”.  You can access these options from the Content Library options menu if it doesn’t prompt you automatically.

It should also ask if you want to import metadata.  If you want to put the default content in your own categories, uncheck them—then the default content will all appear in Default > Unassigned.

First “Import Mapped Folders”.  If you then look at the Content Library tab you can click on “DAZ Studio Content Folders” or “Poser Content Folders” and see the folders as they are on disk, equivalent to the Folder view in DS3.

Then “Migrate the Content Database” to import the Content Database used in the Category view in DS3.  After you do this, clicking on “Categories” in the Content Library tab in DS4 will give you the equivalent of the Category view in DS3, plus an extra top-level category “Default” for the DS4 content.

[Note: Migrating will skip items which have non-English characters, such as diacritical marks.]

 Signature 

PostgreSQL CMS FAQ
Tutorial: Adding Surfaces in DS
Product Updates: Non-Genesis/G2 DIM Zips
Non-Genesis Items with Metadata
Updated Genesis Products

Profile
 
 
Posted: 08 July 2012 10:27 AM   [ Ignore ]   [ # 11 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  819
Joined  2009-12-07

Hi Jeanne

DS4 includes the category view under Content Library, perhaps you can’t see it because you have a different layout? But if you open Content Library (Window > Tabs > Content Library) you should see the same I have in the screenshots in my tutorial.

Content Library shows you your native Folders View, Product View and Category View (see pic below). Hope that helps you find you categories, and if you follow Mike’s steps above you’ll be able to bring your DS3 categories over. Note that importing your DS3 categories will not automatically make DS3 content visible in Smart Content - you still need metadata for that.

mvg

Image Attachments
Picture1.jpg
 Signature 

PoseMaster for DAZ Studio and PoseMaster People Pack now sold at Rendo.

Profile