Digital Art Zone

 
   
6 of 8
6
Installing ZIP Files for DAZ Studio 3 and DAZ Studio 4 Tutorial
Posted: 25 February 2013 03:04 PM   [ Ignore ]   [ # 76 ]
Member
Rank
Total Posts:  62
Joined  2003-10-09
Sertorial - 10 February 2013 07:18 AM

thanks for this. I read your instructions (Jaderail) on the old DAZ forum, and you recommend unzipping first to a holding directory, then copy/merge to the runtime.

Link to the instructions mentioned would be appreciated, I have hundreds of older DAZ figures and content archived that I would like to install in DS 4.5

Profile
 
 
Posted: 25 February 2013 04:58 PM   [ Ignore ]   [ # 77 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  16477
Joined  2009-01-22

That was an older Tut and All Graphic, But if you tell me your OS and your Content Folder I’ll gladly do a Short Tut for you.

 Signature 

Exile, Drows Walk: A Tale of Jaderail starts here. Free pulp fiction at its Fantasy best, Updated 2/3/14.
Proud Member of the Bald Wizards Club My stuff at DeviantArt

Profile
 
 
Posted: 25 February 2013 05:38 PM   [ Ignore ]   [ # 78 ]
Member
Rank
Total Posts:  62
Joined  2003-10-09

Thanks Jaderail,
I am running win7 Ultimate 64 bit and my DS install is C:/ProgramFiles/DAZ 3D/DAZStudio4/Content
Not sure if the content folder was there to start or created by me attempting to install V4. There are the following folders in the Content folder; ReadMe’s & Runtime, all the folders in the Runtime look like the old Poser file structure (Geometries, Libraries, textures) and all contain files that belong with blMilWoman_v4b

Profile
 
 
Posted: 25 February 2013 05:48 PM   [ Ignore ]   [ # 79 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  16477
Joined  2009-01-22

Ah well yes I see a problem right off, In Win7 you can not Have Content in the Programs folder. Win7 protects that area of the drive from all but install writes. You should have a Daz 3D folder in My Documents this is the full path.
C:Users/(Your Name)/Documents/Daz3D/Studio/My Library when Installing content with an EXE installer you need to point it to that path. The older installers have not been up dated and Point to the old content path. You should Delete that Folder and Re-Install to the My Library folder.

I now know how to help you with Zip files as well. I’ll do you a tut tomorrow I’m not able to tonight because I have a early Appointment in the morning.

 Signature 

Exile, Drows Walk: A Tale of Jaderail starts here. Free pulp fiction at its Fantasy best, Updated 2/3/14.
Proud Member of the Bald Wizards Club My stuff at DeviantArt

Profile
 
 
Posted: 25 February 2013 06:08 PM   [ Ignore ]   [ # 80 ]
Member
Rank
Total Posts:  62
Joined  2003-10-09

You are awesome !!!
I hope you get some compensation from DAZ for being so helpful on this forum.

Profile
 
 
Posted: 25 February 2013 06:15 PM   [ Ignore ]   [ # 81 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  16477
Joined  2009-01-22
broncomech - 25 February 2013 06:08 PM

You are awesome !!!
I hope you get some compensation from DAZ for being so helpful on this forum.

LOL! I am an Daz3D Community Volunteer and helping is what they ask us to do. Besides I want everyone to enjoy 3D as much as I do so I help as I can.

 Signature 

Exile, Drows Walk: A Tale of Jaderail starts here. Free pulp fiction at its Fantasy best, Updated 2/3/14.
Proud Member of the Bald Wizards Club My stuff at DeviantArt

Profile
 
 
Posted: 27 February 2013 08:45 PM   [ Ignore ]   [ # 82 ]
Member
Rank
Total Posts:  62
Joined  2003-10-09
Jaderail - 25 February 2013 05:48 PM

. You should have a Daz 3D folder in My Documents this is the full path.
C:Users/(Your Name)/Documents/Daz3D/Studio/My Library when Installing content with an EXE installer you need to point it to that path. The older installers have not been up dated and Point to the old content path. You should Delete that Folder and Re-Install to the My Library folder.

I now know how to help you with Zip files as well. I’ll do you a tut tomorrow I’m not able to tonight because I have a early Appointment in the morning.

I am starting to remember why I gave up on DS a couple of years back….. now my head hurts all over again:P
I followed your instructions but I can’t get V4 to load and now the stock Genesis figure will not display properly, just get a stack of boxes piled up in a human shape.
Would I be better off uninstalling this mess and starting over with a custom install in a non protected location like D:/Daz

Profile
 
 
Posted: 28 February 2013 11:04 AM   [ Ignore ]   [ # 83 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  16477
Joined  2009-01-22

I’m sorry I’m still writing a tut for you but your Genesis thing is you have accidentally changed your settings in the Viewport. Look here and that will fix you right up. As for V4 Open the Content Library Tab and look in Poser Formats>My Library>Figures>Daz People that will hold your V4 figure. Look in Daz Studio Formats>My Library>People> and you will find most of the other content. V4 is an older model and Should be found there. Here is your Fix for the Boxes.

Image Attachments
Help-Image1.png
 Signature 

Exile, Drows Walk: A Tale of Jaderail starts here. Free pulp fiction at its Fantasy best, Updated 2/3/14.
Proud Member of the Bald Wizards Club My stuff at DeviantArt

Profile
 
 
Posted: 02 March 2013 10:06 AM   [ Ignore ]   [ # 84 ]
Member
Rank
Total Posts:  62
Joined  2003-10-09

Thanks Jaderail,
I managed to get some things installed but had to put them in C:/Users/public/Documents/My Daz3D Library/Studio/My Library
I followed your instructions and the folder under my user account does not load anything, the folders are created but the contents are not????  gotta be a Winblows issue

Profile
 
 
Posted: 02 March 2013 01:24 PM   [ Ignore ]   [ # 85 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  8678
Joined  2007-11-06
broncomech - 02 March 2013 10:06 AM

Thanks Jaderail,
I managed to get some things installed but had to put them in C:/Users/public/Documents/My Daz3D Library/Studio/My Library
I followed your instructions and the folder under my user account does not load anything, the folders are created but the contents are not????  gotta be a Winblows issue

C:/Users/public/Documents/My Daz3D Library/Studio/My Library
That’s not a standard path—are you sure that’s where the files are being installed and that’s where DS is looking for them?

 Signature 

PostgreSQL CMS FAQ

Product Updates: Non-Genesis/G2 DIM Zips starting July 2013
Non-Genesis Items with Metadata
Plugin Version Numbers for DS 4.5
Updated Genesis Products

Profile
 
 
Posted: 02 March 2013 01:29 PM   [ Ignore ]   [ # 86 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  16477
Joined  2009-01-22

I’m with Mike I do not believe your content folders are set up properly. I also doubt if your Content Paths in DS4.5 are set up properly.
Could you go to Content Directory Manager and Expand your folders and post a screen shot? Here is mine on my Win7 .

Image Attachments
Help-Image1.png
 Signature 

Exile, Drows Walk: A Tale of Jaderail starts here. Free pulp fiction at its Fantasy best, Updated 2/3/14.
Proud Member of the Bald Wizards Club My stuff at DeviantArt

Profile
 
 
Posted: 02 March 2013 09:37 PM   [ Ignore ]   [ # 87 ]
Member
Rank
Total Posts:  62
Joined  2003-10-09

Ok after a bit of searching I found the content manager, here is the mess I have created, you will likely be able to explain how to fix the error in the second screen shot by looking at the first.
G:/ is an external drive that I had backed up some files from my last attempt to use DS.

Image Attachments
Daz2.jpgDaz1.jpg
Profile
 
 
Posted: 02 March 2013 10:20 PM   [ Ignore ]   [ # 88 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  16477
Joined  2009-01-22

This should help. And yep it’s a bit of a mess. I’m very tired, so if you need more info on this please ask.

In #4 by top listed I mean listed as BOTH the top in Daz Studio Formats and as Poser Formats. All folders that have any Daz Studio only content need to be listed in both.

Image Attachments
Image1.png
 Signature 

Exile, Drows Walk: A Tale of Jaderail starts here. Free pulp fiction at its Fantasy best, Updated 2/3/14.
Proud Member of the Bald Wizards Club My stuff at DeviantArt

Profile
 
 
Posted: 03 March 2013 09:16 AM   [ Ignore ]   [ # 89 ]
Member
Rank
Total Posts:  62
Joined  2003-10-09

I uninstalled everything, deleted all the folders that were not where they belonged, reinstalled DS in its default location.
Next I downloaded and installed DIM then downloaded a couple of the ready for download files and installed them…...well guess where they end up c:/users/public/documents….. all over again. I found a tutorial on using DIM and it states you can change the install location but that option only allows me to confirm the files are going in the wrong place, the entry is greyed out and I can not access it to put the proper location in.
is there a way from inside DS to migrate these files to the proper location or does this require the old cut and paste drill that inevitably goes wrong some where mid stream?

Profile
 
 
Posted: 03 March 2013 11:32 AM   [ Ignore ]   [ # 90 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  16477
Joined  2009-01-22

The C:\Users\Public\Documents\My DAZ 3D Library is the Correct path.
you had one with extra folders Mine is in that path and only in that path. It is also the only path I have Mapped.

Image Attachments
Help-Image1.png
 Signature 

Exile, Drows Walk: A Tale of Jaderail starts here. Free pulp fiction at its Fantasy best, Updated 2/3/14.
Proud Member of the Bald Wizards Club My stuff at DeviantArt

Profile
 
 
   
6 of 8
6