Digital Art Zone

 
   
1 of 2
1
DS 4.6 can’t open DS 4.0 scenes with genesis
Posted: 27 October 2013 11:14 AM   [ Ignore ]
Member
Rank
Total Posts:  51
Joined  2005-01-14

All my scenes saved as .daz files from DS 4.0 that include Genesis no longer work with DS 4.6.1.17

Opening file test10.daz…
Error setting pointers while reading file D:/DazProjects/test10.daz : C Exception: Memory Access Violation - Attempted to read memory at address 0x00000000

I have reverted to DS 4.1.5.6 and they load perfectly fine…  this is very depressing…

Profile
 
 
Posted: 27 October 2013 01:16 PM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  15815
Joined  2003-10-09

Please report this to DAZ, by opening a Zendesk ticket for Tech Support

 Signature 

DAZ Studio Frequently Asked Questions

Index of free DAZ Studio scripts and plugins list

Profile
 
 
Posted: 28 October 2013 12:24 PM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
New Member
Avatar
Total Posts:  11
Joined  2005-02-25

I had the same experience with some fairly old .daz files.  Since they were characters in my graphic novel, I was a little freaked out. 

Luckily, I had a laptop with Daz Studio 4.5 on it.  I loaded them in successfully and saved them in .duf format to a flash drive.  When I opened them in DS 4.6, all but one looked just like they should.  The one that didn’t was a weird one—a very small figure with the gorilla body morph and several other third-party ones applied.

If you’ve got a spare PC or laptop that can run DS 4.5, you might give it a try.

Profile
 
 
Posted: 28 October 2013 05:35 PM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Member
Rank
Total Posts:  51
Joined  2005-01-14
dylyn.prosser - 28 October 2013 12:24 PM

I had the same experience with some fairly old .daz files.  Since they were characters in my graphic novel, I was a little freaked out. 

Luckily, I had a laptop with Daz Studio 4.5 on it.  I loaded them in successfully and saved them in .duf format to a flash drive.  When I opened them in DS 4.6, all but one looked just like they should.  The one that didn’t was a weird one—a very small figure with the gorilla body morph and several other third-party ones applied.

If you’ve got a spare PC or laptop that can run DS 4.5, you might give it a try.

I’ve already reverted to 4.5, my runtime is over 200 gigs, and I have over 50 .daz files. Replicating that on a different PC just to convert files that should not need conversion is insane. Also this is not the first time a new version threatens to brick everything from the previous one. I used to get angry, now I just get depressed.

I’m not even going to report this on zendesk; during the 4.0x versions they had one where Mike 2.0 stopped working, I reported it, they fixed it, a new version came out that actually fixed it, and after that, the next version broke it again… I realized there wasn’t much of a point after that…

Profile
 
 
Posted: 29 October 2013 09:21 PM   [ Ignore ]   [ # 4 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2723
Joined  2012-02-04

I have the same problem. I’m running 4.6.1.17. Trying to open a saved DAZ scene causes Error setting pointers while reading file I:\Documents\DAZ 3D\Studio\My Library\Lady Jewelry actual eyes.daz : C Exception: Memory Access Violation - Attempted to read memory at address 0x00000000

I will submit a bug report.

 Signature 

New member of the Bald Wizards Club

Profile
 
 
Posted: 13 November 2013 10:39 AM   [ Ignore ]   [ # 5 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  678
Joined  2004-11-12

I seem to have the same issue with most of my old files, a couple actually do open, and one caused a complete crash of DS. I’ve submitted a bug report as well, with the log file from the crash.

 Signature 

My Rendo Gallery
My RDNA Gallery
My DAZ 3D Gallery

Profile
 
 
Posted: 14 November 2013 12:49 PM   [ Ignore ]   [ # 6 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2723
Joined  2012-02-04

I received a response from customer support. Their recommendation was that I RECREATE ALL THE SCENES IN DS 4.6!
When I responded with “You must be kidding”, they offered another thing to try, but it hasn’t helped at all so far. mad Customer support also said that just resaving a DAZ scene as DUF is not a full solution, because the DUF can inherit the DAZ problems.

This is my experience so far with trying to open old DAZ scenes:
1) I can open scenes that do not have Genesis.
2) I can open one skin texture test scene with Genesis and 3 V4.2s without clothing. Genesis has morphs Basic Female, Voluptuous, and nails length according to Currently Used.
3) I can open one scene with two V5s, again no clothing. As far as I can tell, V5 had no other morphs.
4) I haven’t found any scenes with clothed Genesis that I can open. They all crash with the error message or crash DS to the desktop with no message.

I wonder if having clothing on Genesis can be part of the problem. Perhaps a change with smoothing or something? Since I almost never create nude scenes, I don’t think I have any other Genesis scenes without clothing to try.

I will add this info to my support request and see if I can get any further help. I’m interested to hear if any of you have similar experiences with being able to open some Genesis scenes but not others.

 Signature 

New member of the Bald Wizards Club

Profile
 
 
Posted: 14 November 2013 10:24 PM   [ Ignore ]   [ # 7 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2756
Joined  2003-12-06

Not Genesis scenes, but I do have occasional failures of old .daz scenes with A3 and H3 figures in them. And it isn’t just the figure, sometimes the error message points to the hair, sometimes clothes, sometimes a prop. I have reported it, and I was told it was an instability in the .daz file format — every now and then D|S3 writes a bit of a .daz file that it can read but D|S4.5+ can’t read. Apparently the discovery of this was one of the things driving the switch to non-binary .duf scene files, and making everything 100% backwards compatible wasn’t practical. Make of that what you will…

In my case, it’s fixable, but fiddly. I have to re-open the old scene in D|S3, replace the glitching object from the original Poser-format figure or prop, re-apply poses and textures, and re-save the .daz scene. The only thing wrong with this is that sometimes the glitch is in a .daz scene that was sold as D|S-only, no Poser files. There are a few dynamic clothes I can only use in D|S3.

 Signature 

Gone to Vegas to play poker. Back when I run out of clothes.—Your Muse.

Profile
 
 
Posted: 15 November 2013 02:06 AM   [ Ignore ]   [ # 8 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  6598
Joined  2006-02-20

Could the problem be the again and again updated Genesis starter files?
Maybe something prevents the opening of older scenes because of differences in Genesis itself?
Just guessing ...

 Signature 

I like Bryce, DazStudio, Poser and Vue ... in alphabetical order. And I would probably like Carrara too, if I could find the time to become acquainted with it. Peace?
Poser and Daz Studio Free Resources Wiki: https://poserdazfreebies.orain.org

Profile
 
 
Posted: 16 March 2014 09:16 AM   [ Ignore ]   [ # 9 ]
New Member
Total Posts:  2
Joined  2011-10-31

I have similar issues with Daz not opening any save with a Genesis or A5 character. The message states:

Error setting pointers while reading file C:/Users/owner/Documents/DAZ 3D/Studio/My Library/Rianna V5.daz : C Exception: Memory Access Violation - Attempted to read memory at address 0x00000000

The scene clears.

I suspect the issues will cause Daz users to purchase new products rather than wait for a fix for their old ones. Which is fair, considering the initial cost, $0.

Profile
 
 
Posted: 16 March 2014 09:22 AM   [ Ignore ]   [ # 10 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  6598
Joined  2006-02-20
juels33 - 16 March 2014 09:16 AM

I have similar issues with Daz not opening any save with a Genesis or A5 character. The message states:

Error setting pointers while reading file C:/Users/owner/Documents/DAZ 3D/Studio/My Library/Rianna V5.daz : C Exception: Memory Access Violation - Attempted to read memory at address 0x00000000

The scene clears.

I suspect the issues will cause Daz users to purchase new products rather than wait for a fix for their old ones. Which is fair, considering the initial cost, $0.

I am not sure, but I know that Genesis Starter Essentials were updated once or twice ... maybe they “fixed” something so it broke old scenes?

 Signature 

I like Bryce, DazStudio, Poser and Vue ... in alphabetical order. And I would probably like Carrara too, if I could find the time to become acquainted with it. Peace?
Poser and Daz Studio Free Resources Wiki: https://poserdazfreebies.orain.org

Profile
 
 
Posted: 16 March 2014 06:34 PM   [ Ignore ]   [ # 11 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  9726
Joined  2007-11-06

I’ve seen this error on .daz scenes from 4.0 containing clothed Genesis, also—no problem if Genesis has no clothes.

 Signature 

PostgreSQL CMS FAQ
Tutorial: Adding Surfaces in DS
Product Updates: Non-Genesis/G2 DIM Zips
Non-Genesis Items with Metadata
Updated Genesis Products

Profile
 
 
Posted: 16 March 2014 07:01 PM   [ Ignore ]   [ # 12 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2723
Joined  2012-02-04
fixmypcmike - 16 March 2014 06:34 PM

I’ve seen this error on .daz scenes from 4.0 containing clothed Genesis, also—no problem if Genesis has no clothes.

Yes, I had EXACTLY the same experience! I submitted a help ticket, but really got no solution from DAZ. They said the DAZ format has problems, that is why we changed to DUF.

 Signature 

New member of the Bald Wizards Club

Profile
 
 
Posted: 16 March 2014 08:00 PM   [ Ignore ]   [ # 13 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2756
Joined  2003-12-06
barbult - 16 March 2014 07:01 PM

I submitted a help ticket, but really got no solution from DAZ. They said the DAZ format has problems, that is why we changed to DUF.

<nod> That’s pretty much the response I got, except my problems are because of the switchover to the .duf format — D|S3 can read my glitching-in-D|S4 .daz scene files with no problems at all.

 Signature 

Gone to Vegas to play poker. Back when I run out of clothes.—Your Muse.

Profile
 
 
Posted: 21 March 2014 06:51 AM   [ Ignore ]   [ # 14 ]
New Member
Total Posts:  13
Joined  2012-02-05

Ugh!  I just upgraded to DS 4.6 not knowing any better.  Now I have this exact problem - I can’t open my old scene files from DS4.0.  Has anybody figured out a solution or even a workaround yet?

Profile
 
 
Posted: 21 March 2014 10:29 PM   [ Ignore ]   [ # 15 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  16403
Joined  2009-01-22

Due the the Error updates can Cause I now keep two versions of my Scene files. This is what I do.

I copy all my Scenes to a New Folder and label it the DS Version they were made in.
I then Copy the Data folder as well… these get moved out of the Content folder later if all works.
I then Open each scene file in the New Version of DAZ Studio and Save to the Default scene folder.
I now can go back a version if the Update causes errors and all my files stay in step.
The Few minuets it takes to do this, well it was mins, its over a hour now, saves me much heartache.

 Signature 

Exile, Drows Walk: A Tale of Jaderail starts here. Free pulp fiction at its Fantasy best, Updated 2/3/14.
Proud Member of the Bald Wizards Club My stuff at DeviantArt

Profile
 
 
   
1 of 2
1