Digital Art Zone

 
   
1 of 49
1
mcjTeleBlender:Daz Studio scenes/animations w/Blender’s Cycles Engine
Posted: 26 June 2012 05:56 AM   [ Ignore ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  2233
Joined  2006-01-19

TeleBlender 3 is in Beta testing phase and you can get it here !

Update - 3.05 - Update - 3.05 - Update - 3.05 - Update - 3.05 beta

>>>>>>>>> https://sites.google.com/site/mcasualsdazscripts4/mcjteleblender3

────────────────────────────────────────────────────────

McjTeleblender 2 has arrived and will have its own web page

────────────────────────────────────────────────────────

https://sites.google.com/site/mcasualsdazscripts3/mcjteleblender2

────────────────────────────────────────────────────────

What’s new

This new version of mcjTeleblender and mcjBlendBot includes these additional features

- compatible with Blender 2.66.3 and up ( was also tested on 2.66a and 2.66.5

- the Tiling settings of the Daz Studio materials are conveyed to Blender

- the Bump map strengths of Daz Studio’s materials are carried over to Blender ( Blender Bump Strength = ( DS Max - DS Min ) * DS Strength )

- If two identical figures or two identical props are in the Daz Studio Scene, and mcjTeleBlender’s
  “Rename Nodes” is enabled, the two figures wont be mistakenly welded together in Blender

- There’s now a button to set all those mcjTeleblender settings to a default state

- There’s an extremely secret backdoor mode, available for the nerdy crew

────────────────────────────────────────────────────────

The now old version remains here and should remain compatible with Blender 2.66a and below

https://sites.google.com/site/mcasualsdazscripts/mcjteleblender-for-ds1-2-3-4

2 Videos showing mcjTeleBlender results
http://www.youtube.com/watch?v=HTIIwjTV7s4
http://www.youtube.com/watch?v=YrgccxFGrS8

────────────────────────────────────────────────────────
Version History
────────────────────────────────────────────────────────
April 14th 3:45 PM—- McjTeleblender 2 released

April 7th 2013 11:42 am

Only if you are using Blender 2.66 & up and are getting non-textured scenes
Blender Version 2.66.3 and up uses different node names, this effectively prevents proper loading of the scene
please download the new package named mcjBlendBotForBlender2663AndUp.zip found in the attachments
at mcjTeleblender’s web site
install it in the scripts/modules folder of your Blender 2.66.3 and up

February 17th 2013
fixes : the materials were not smoothed when rendering animations,
fixes : DS1,DS2 materials didnt get the gloss factor when exporting animations
in the download section, there was a confusion between mcjTeleBlender.zip and mcjTeleblender.zip

February 14th 2013
the “blender scaling factor” which should be 1%, is now applied to the positions of the cameras and lights

February 10th 2013
fixed error introduced in the feb 8th version

. . .

feb. 20 2010    
release


────────────────────────────────────────────────────────
Introduction
────────────────────────────────────────────────────────

A fantastic GPU-accelerated ray-trace renderer named Cycles has been added to recent versions of Blender.

McjTeleblender is a kit of scripts designed to quickly export Daz Studio scenes, even animations, and render them in Blender using Cycles.

mcjteleblender free Kit of scripts to render Daz Studio Scenes in Blender 2.6x ( Cycles )


* * * * * * * * * New things * * * * * * * * *

In this new version, the material’s texture images are ready to be tiled

Also, a new trick lets you re-use your custom materials


this is a scene set-up in Daz Studio 3 , transferred to Blender using the scripts, and rendered by the Cycles Path Tracer


( inspired by the set of 4minute’s Volume Up music video )

Image Attachments
tbpromo2.jpg
pink.jpg
katepaul.jpg
cyc.jpg
sabots.jpg
Profile
 
 
Posted: 26 June 2012 09:51 AM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  193
Joined  0

Thank you again for this excellent tool!
Just wondering, are there any plans to add LUXrender to the supported render engines?

Cheers! Oom

Profile
 
 
Posted: 26 June 2012 04:44 PM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  2233
Joined  2006-01-19
Oom Fooyat - 26 June 2012 09:51 AM

Thank you again for this excellent tool!
Just wondering, are there any plans to add LUXrender to the supported render engines?

Cheers! Oom

Thanks !


well i don’t want to be a nuisance to the Reality-plugin people, i see there’s even a DS4 version. 
so i don’t plan to add compatibility with Lux. Blender itself has an extension to render with LuxRender
and i think uh SmallLux.


a Blender-Cycles render, 2000 samples per pixel, 5 area lights
in the skin shader i changed “Multiply” to “Color”, to get more color saturation
and i increased ‘roughness” to 0.2 on the glossy material

 

Image Attachments
cheong800.jpg
Profile
 
 
Posted: 26 June 2012 05:10 PM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  34
Joined  2007-12-19

great !
very generous
..and thanks for your other scripts again

 Signature 

Digi-Dotz website wink

Profile
 
 
Posted: 28 June 2012 02:23 AM   [ Ignore ]   [ # 4 ]
Member
Rank
Total Posts:  87
Joined  2008-10-07

Any chance of a tutorial for lighting for this? Anytime I try to add lights, then send it to Blender, the light only seems to touch on the model’s legs.

Profile
 
 
Posted: 28 June 2012 08:11 AM   [ Ignore ]   [ # 5 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  2233
Joined  2006-01-19
lface8 - 28 June 2012 02:23 AM

Any chance of a tutorial for lighting for this? Anytime I try to add lights, then send it to Blender, the light only seems to touch on the model’s legs.

support for lights is limited in mcjTeleBlender, in part because i dont have many hours of experience with Blender

so for now, each light in blender is converted to a point light with an intensity of 100

you could try using spotlights and not directional lights in Daz Studio, the results will be easier to understand

then in Blender you can select each light, move it and adjust the intensity

—-

in daz studio, if you apply a texture-image to the Ambient channel of a given material, this object will be converted into an area light in Blender. I sometimes create 2 primitive-planes 1 meter by 1 meter and once i’m in blender i move them, and in their material settings i can adjust their intensities, Area lights like those make real nice lightiing for portraits.

once you have a good lighting setup, you could delete everything in the scene, except the lights, then save this as mystudioLights.blend file. Then in mcjTeleblender you can re-use this lighting setup, simply by check-marking the option as shown below

i cant promise i’ll make a tutorial for lights, but i may ! smile

in the meantime , it’s worth the trouble to watch a few video tutorials for blender-cycles, like this one for instance

http://www.youtube.com/results?search_query=blender+cycles+tutorial

 

 

Image Attachments
seelite.jpg
Profile
 
 
Posted: 28 June 2012 11:17 AM   [ Ignore ]   [ # 6 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  193
Joined  0
lface8 - 28 June 2012 02:23 AM

Any chance of a tutorial for lighting for this? Anytime I try to add lights, then send it to Blender, the light only seems to touch on the model’s legs.

You could look for lighting tutorials for Cycles, there are plenty around. Cycles use light very differently compared to 3Delight and the default light sources that 3Delight use don’t work that well in Cycles. The first thing I do after exporting a scene is to delete all lights an add new mesh lights in blender. I don’t think you can export environment texture lights (?) and you will want to use them, they look great and are easy to use.

Cheers! Oom

Profile
 
 
Posted: 28 June 2012 06:24 PM   [ Ignore ]   [ # 7 ]
Member
Rank
Total Posts:  87
Joined  2008-10-07

Thanks for the tips, I’ll definitely look into them.

As it stands, without any lights the renders still look really good. Just need to boost the brightness up a bit in Photoshop.

Profile
 
 
Posted: 28 June 2012 08:56 PM   [ Ignore ]   [ # 8 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1078
Joined  2003-11-24

thanks casual and for the tips too

 Signature 

old post count 2826   ETO and all around crazy person

Profile
 
 
Posted: 29 June 2012 08:15 AM   [ Ignore ]   [ # 9 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  2233
Joined  2006-01-19
lface8 - 28 June 2012 06:24 PM

Thanks for the tips, I’ll definitely look into them.

As it stands, without any lights the renders still look really good. Just need to boost the brightness up a bit in Photoshop.

remember that mcjTeleblender has a section named “World Environment”

which is an image that is wrapped around the Blender scene and illuminates it

for instance,

image#1 : i went in Ireland using Google street and i stitched together this panoramic image and saved it as NUX.jpg

image#2 : then in mcjTeleblender i check-marked the “Use this texture” check-box, and browsed up to my NUX.jpg image

image #3 : i did not check the “export lights” check-box, and did a Blender cycles render

also shown below

for good examples of free images that can be use as “world envioronment” maps, see
http://www.hdrlabs.com/sibl/archive.html
http://www.pauldebevec.com/Probes/
http://webstaff.itn.liu.se/~jonun/web/teaching/2011-TNCG13/

i used the Ditch River images from the first link in my videos, they are in a format that works with Blender,
a panoramic photo. other systems use dome-images, maybe blender can too, not sure

image 4 : in blender, no lights added in the scene

image 5 the blender cycles render

———-

note that while doing those tests i discovered that my brand new trick
to re-use blender materials doesn’t work when the “collect maps”
option is used, so there will be an update of mcjBlendBot later today

 

Image Attachments
smallnux.jpg
wo.jpg
wowo.jpg
wowowi.jpg
sofasofa.jpg
Profile
 
 
Posted: 29 June 2012 09:16 AM   [ Ignore ]   [ # 10 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  2233
Joined  2006-01-19

News * Update * News * Update * News * Update * News * Update * News * Update *

the recent version of mcjBlendBot introduced a new way of re-using blender materials
( i call it the lib_ trick ). so that was the good news.

the less good news is that, when you use mcjTeleblender’s “collect maps” option
you have an extra step to perform

see the update manual ( web page ) for details

also - there’s a new version of mcjBlendBot that prevents failure of the scene
import process when the “collect maps” option is used in conjunction with the lib_ trick


an early version of my submission to the June Contest of the Freepository

rendered in blender cycles, 1 area light + environment map

Image Attachments
mcjwalkon800.jpg
Profile
 
 
Posted: 29 June 2012 10:55 PM   [ Ignore ]   [ # 11 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  48
Joined  2004-10-11

I have no words for how amazing this is. Thank you so much!!!

Profile
 
 
Posted: 05 July 2012 11:30 PM   [ Ignore ]   [ # 12 ]
Member
Rank
Total Posts:  88
Joined  2007-08-24

Unfortunately, this doesn’t seem to work for me.  If I export the file from DAZ, it will boot Blender, but only give me a grey cube (my default scene), no figure.  Help?

If it’s any help, I installed the scripts in \Program Files\Blender Foundation\Blender\2.63\scripts\modules

Profile
 
 
Posted: 13 July 2012 10:04 AM   [ Ignore ]   [ # 13 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  523
Joined  2009-11-22

Hello.
This is fascinating.
Which version of Blender is the first to use this new render engine you spoke of?
Thanks.
Randy

Profile
 
 
Posted: 19 July 2012 11:40 PM   [ Ignore ]   [ # 14 ]
New Member
Total Posts:  22
Joined  2012-02-14

Hi i have found this, mayba it would help you exporting opacity maps correctly. Pls forgive me, if this is something considered before.

http://blendernerd.com/alpha-mapping-in-cycles/

Profile
 
 
Posted: 20 July 2012 06:04 AM   [ Ignore ]   [ # 15 ]
New Member
Total Posts:  22
Joined  2012-02-14

Hi, sory for writing comment before testing, i think you have used the same for tranparency. But i would like to ask, why sometimes transparency works but sımetimes don’t.

Profile
 
 
   
1 of 49
1