Digital Art Zone

 
   
22 of 58
22
What features would you like to see appear in dazstudio 5?
Posted: 08 June 2013 12:59 PM   [ Ignore ]   [ # 316 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  9608
Joined  2007-11-06
SereneNight - 08 June 2013 08:02 AM

I’d like to be able to drag and drop stuff into categories from within daz as well as to install items from DIM into the folders I have set up easily.

I usually install stuff, then spend lots of time dropping them into my custom categories. Would love to specify hair goes in the hair folder, gen 4 poses into the gen 4 pose folder.

Do you mean categories, folders on disk, or content folders?  And are you talking about being able to move them yourself, or being able to tell DIM to do it automatically?

If you mean you have a separate content folder for hair, gen4, etc. (as I do), then I think it’s quite possible DIM might get that capability.  I know people have asked to have tags added to products like compatible figures and type of item, so that you could have DIM select all hair items and install them to one content folder.

If you mean categories, you can do that manually inside DS.  It seems to me it would be possible to create an add-on for DIM or a stand-alone utility that would edit the DAZ-supplied metadata to use your preferred organization method instead (for example, instead of putting material presets in Default>Materials, change them all to be in subfolders of the main item).  I doubt DAZ would do it, however, because it would be difficult to support, but the information is all there in the metadata file for someone to create it.

 Signature 

PostgreSQL CMS FAQ
Tutorial: Adding Surfaces in DS
Product Updates: Non-Genesis/G2 DIM Zips
Non-Genesis Items with Metadata
Updated Genesis Products

Profile
 
 
Posted: 08 June 2013 01:21 PM   [ Ignore ]   [ # 317 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1584
Joined  2012-01-04
fixmypcmike - 08 June 2013 12:59 PM
SereneNight - 08 June 2013 08:02 AM

I’d like to be able to drag and drop stuff into categories from within daz as well as to install items from DIM into the folders I have set up easily.

I usually install stuff, then spend lots of time dropping them into my custom categories. Would love to specify hair goes in the hair folder, gen 4 poses into the gen 4 pose folder.

Do you mean categories, folders on disk, or content folders?  And are you talking about being able to move them yourself, or being able to tell DIM to do it automatically?

If you mean you have a separate content folder for hair, gen4, etc. (as I do), then I think it’s quite possible DIM might get that capability.  I know people have asked to have tags added to products like compatible figures and type of item, so that you could have DIM select all hair items and install them to one content folder.

If you mean categories, you can do that manually inside DS.  It seems to me it would be possible to create an add-on for DIM or a stand-alone utility that would edit the DAZ-supplied metadata to use your preferred organization method instead (for example, instead of putting material presets in Default>Materials, change them all to be in subfolders of the main item).  I doubt DAZ would do it, however, because it would be difficult to support, but the information is all there in the metadata file for someone to create it.

Well, Mike, you brought it up. :D

 Signature 

Old Post Count: Maybe 3 or 4.
O/S: Windows 7x64
D/S: 4.6.0.18

Profile
 
 
Posted: 08 June 2013 01:24 PM   [ Ignore ]   [ # 318 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  4994
Joined  2005-08-03
fixmypcmike - 08 June 2013 12:59 PM

I know people have asked to have tags added to products like compatible figures and type of item, so that you could have DIM select all hair items and install them to one content folder.

Here’s hoping. I was wondering why I couldn’t find Fiend initially, then realized that I left DIM set to install into my Environment runtime. >.>

 Signature 

Wearing duck crap doesn’t make you a duck - Floki
@Deviantart | @ShareCG
Tutorial: V4 Transmap Brows on Genesis (DS)
Free Script: Bulk convert V4/M4 mats for Genesis2 (DS/Poser)

Profile
 
 
Posted: 08 June 2013 01:26 PM   [ Ignore ]   [ # 319 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  12521
Joined  2007-11-06
Bejaymac - 08 June 2013 05:07 AM
Bobvan - 07 June 2013 03:34 PM

For 4th gen shoes to convert to genesis properly

Never going to happen.

Autofit does a decent job of converting clothing, it’s no worse than any of the others, the problem with shoes is most weren’t built around the default foot shape of the figure, as a result autofit doesn’t stand a chance of ever getting it to fit Genesis.

I’ve posted this before, if you want to know if an item will autofit, then load the figure the item was designed for into your scene, zero it (parameters tab, option menu) so it’s in the default T pose rather than the memorized pose it loads with. Now load in the item, make sure it doesn’t “fit to” the figure, and zero it the same way you did the figure, for autofit to stand a chance the item has to be a perfect fit in the zeroed state, with no poke through of any kind. If it doesn’t even come close to fitting in the zeroed state then you have no choice, it’s time for a spot of DIY fitting, all the while cursing the vendors.

...I’ve had “OK” results with Gen4 footwear (as long as it didn’t have spiky heels, which admittedly, seems hard to find).  I always do all my initial fitting: shoes, clothing, and hair, from the “zero” pose. I also have SY’s Rigging and Morphing System which helps a lot as well since it includes a fit setting for shoes/boots.  Gen3 footwear is a bit more forgiving as the figures’ loaded with a flat, not toes pointed, stance.

 Signature 

...it’s five minutes to midnight…

I’d rather have a blue sky above me than a blue screen in front of me.

Profile
 
 
Posted: 12 June 2013 06:37 PM   [ Ignore ]   [ # 320 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  447
Joined  0

Sure, if I want to turn off a part of an object that isnt individually selectable, I can (if Im lucky enough to find that the part in question has a separate surface) locate the Opacity slider for it and slide it down.

However, for quick ease of workflow, how about a simple eyeball next to each surface, just like we have next to each object in the scene window, that with one click will nix the opacity?

Profile
 
 
Posted: 13 June 2013 12:04 AM   [ Ignore ]   [ # 321 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  12521
Joined  2007-11-06

...I know Carrara already has it, and now PP 2014 but what about Soft Body Physics?

 Signature 

...it’s five minutes to midnight…

I’d rather have a blue sky above me than a blue screen in front of me.

Profile
 
 
Posted: 16 June 2013 03:21 AM   [ Ignore ]   [ # 322 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  556
Joined  2009-04-14

I’m sure someone has already said it, but I want Poser’s Morph tool included in DS5. DS’s built-in mesh smoothing is nearly useless to me: in order to smooth a joint or a limb, I sacrifice detail in the rest of the figure, or it introduces artifacts into the mesh, especially in the face. Both of these situations require multiple renders and compositing in another art program like Photoshop to eliminate. Having something like Poser’s Morph tool in DS would be a huge advantage.

Profile
 
 
Posted: 18 June 2013 12:17 AM   [ Ignore ]   [ # 323 ]
Member
Rank
Total Posts:  76
Joined  2010-12-25

This may not be a feature for the main application per se, but I have been rooting for plugins for the main 3d applications on the market, so you can use the daz figures natively inside of these.

So far I only know about Interposer for Cinema4D, which was okay but it was relatively sluggish to use from the time I spent with it. A plugin/bridge made by the developers here at DAZ would truly rock my world.

This is not a request for something like PoserFusion, please dont get me wrong. I would love to see a plugin that allows you to load genesis into for example C4D, and natively pose it inside of that application. I am sure that this would open up a whole new share of customers who currently have to model their own stuff or buy some very expensive premade figures, which are worse than what genesis can offer in about 95% of the cases.

Profile
 
 
Posted: 18 June 2013 01:39 AM   [ Ignore ]   [ # 324 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  12521
Joined  2007-11-06

...as I mentioned a while ago, I’d like to see bridges/plugins for less expensive/free apps for those of us who don’t have deep pockets.

 Signature 

...it’s five minutes to midnight…

I’d rather have a blue sky above me than a blue screen in front of me.

Profile
 
 
Posted: 19 June 2013 01:41 AM   [ Ignore ]   [ # 325 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  307
Joined  2005-08-25
heinz0r - 18 June 2013 12:17 AM

This may not be a feature for the main application per se, but I have been rooting for plugins for the main 3d applications on the market, so you can use the daz figures natively inside of these.

So far I only know about Interposer for Cinema4D, which was okay but it was relatively sluggish to use from the time I spent with it. A plugin/bridge made by the developers here at DAZ would truly rock my world.

This is not a request for something like PoserFusion, please dont get me wrong. I would love to see a plugin that allows you to load genesis into for example C4D, and natively pose it inside of that application. I am sure that this would open up a whole new share of customers who currently have to model their own stuff or buy some very expensive premade figures, which are worse than what genesis can offer in about 95% of the cases.

bring the genesis features over to other platforms like you said. (LW, Modo, C4d, Max,....)
that would create:
- big list of new users (ps: they first need a more advanced manual of how the content creators tool work in studio)
- more content creators
- new daz income money.

everybody happy wink

 Signature 

DAZSTUDIO FUTURE REQUESTS - CLICK ME TO JOIN
Feel free to join, sign and vote for dazstudio future improvements.
(666 users and still counting up to 1000) would like to see improvements, and you?

What features would you like to see appear in dazstudio 5?

Profile
 
 
Posted: 10 July 2013 02:35 AM   [ Ignore ]   [ # 326 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  307
Joined  2005-08-25

What about some future support for the upcoming Oculus rift (virtual reality inside dazstudio) this is what make 3d ultimate fun.
http://www.oculusvr.com/

a future request can be found here
https://bugs.daz3d.com/view.php?id=50642

 Signature 

DAZSTUDIO FUTURE REQUESTS - CLICK ME TO JOIN
Feel free to join, sign and vote for dazstudio future improvements.
(666 users and still counting up to 1000) would like to see improvements, and you?

What features would you like to see appear in dazstudio 5?

Profile
 
 
Posted: 10 July 2013 02:59 AM   [ Ignore ]   [ # 327 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  3034
Joined  2004-04-14
Kyoto Kid - 18 June 2013 01:39 AM

...as I mentioned a while ago, I’d like to see bridges/plugins for less expensive/free apps for those of us who don’t have deep pockets.


I would love to see this too for many different apps as it would be benneficial to both DAZ and the customers and PAs.  i just dont think DAZ has the time and money to do them outside of their own software family and poser.


Bring onthe Silo bridge!  A Blender bridge would be cool too for Blender users.

 Signature 

My DAZ3D Store
My Free Stuff
My Art @ DeviantART
Ships of the Line - MEGA THREAD
How to use the Poser Format Exporter - **Updated 2013-02-09**

Profile
 
 
Posted: 10 July 2013 03:51 AM   [ Ignore ]   [ # 328 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  307
Joined  2005-08-25
Mattymanx - 10 July 2013 02:59 AM
Kyoto Kid - 18 June 2013 01:39 AM

...as I mentioned a while ago, I’d like to see bridges/plugins for less expensive/free apps for those of us who don’t have deep pockets.


I would love to see this too for many different apps as it would be benneficial to both DAZ and the customers and PAs.  i just dont think DAZ has the time and money to do them outside of their own software family and poser.


Bring onthe Silo bridge!  A Blender bridge would be cool too for Blender users.

Silo great modeler, to bad it get ‘s no update’s anymore and a few annoyinh uv bugs still reamin in the soft.
if daz create a blender bridge that would possible be the end of carrara. think we don’t see that happen smile
but i really like the idea as blender is great great tool. take a look at modo on 16 and 17th july.
may be you can join.

 Signature 

DAZSTUDIO FUTURE REQUESTS - CLICK ME TO JOIN
Feel free to join, sign and vote for dazstudio future improvements.
(666 users and still counting up to 1000) would like to see improvements, and you?

What features would you like to see appear in dazstudio 5?

Profile
 
 
Posted: 10 July 2013 07:15 AM   [ Ignore ]   [ # 329 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  256
Joined  2012-07-06

If it hasn’t been said already, how about batch rendering?

Profile
 
 
Posted: 10 July 2013 08:28 AM   [ Ignore ]   [ # 330 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  3034
Joined  2004-04-14
fixme12 - 10 July 2013 03:51 AM
Mattymanx - 10 July 2013 02:59 AM
Kyoto Kid - 18 June 2013 01:39 AM

...as I mentioned a while ago, I’d like to see bridges/plugins for less expensive/free apps for those of us who don’t have deep pockets.


I would love to see this too for many different apps as it would be benneficial to both DAZ and the customers and PAs.  i just dont think DAZ has the time and money to do them outside of their own software family and poser.


Bring onthe Silo bridge!  A Blender bridge would be cool too for Blender users.

Silo great modeler, to bad it get ‘s no update’s anymore and a few annoyinh uv bugs still reamin in the soft.
if daz create a blender bridge that would possible be the end of carrara. think we don’t see that happen smile
but i really like the idea as blender is great great tool. take a look at modo on 16 and 17th july.
may be you can join.


On the bright side, the DAZ Studio SDK is free so even if DAZ3D does not have the time and resources to commit to making the bridges, the oppertunity is there for others to do it instead.

 Signature 

My DAZ3D Store
My Free Stuff
My Art @ DeviantART
Ships of the Line - MEGA THREAD
How to use the Poser Format Exporter - **Updated 2013-02-09**

Profile
 
 
   
22 of 58
22