Digital Art Zone

 
   
1 of 2
1
Mimic Pro Carrara
Posted: 19 April 2013 01:49 AM   [ Ignore ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  402
Joined  2006-09-01

I own Mimic Pro Carrara but in my Product Library it says that I also own Mimic Pro.  Are they one and the same thing?  I thought I might get the standalone version of Mimic Pro as well in the sale but the DAZ shop says I’ve already purchased it as part of Mimic Pro Carrara. 

At the end of ‘Mimic Pro Carrara’ in my Product Library it states that, “This product is a bundle that contains the following product…” and shows Mimic Pro. Is this correct?

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 02:11 AM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Addict
RankRankRankRank
Total Posts:  4608
Joined  2004-07-01
Superdog - 19 April 2013 01:49 AM

I own Mimic Pro Carrara but in my Product Library it says that I also own Mimic Pro.  Are they one and the same thing?  I thought I might get the standalone version of Mimic Pro as well in the sale but the DAZ shop says I’ve already purchased it as part of Mimic Pro Carrara. 

At the end of ‘Mimic Pro Carrara’ in my Product Library it states that, “This product is a bundle that contains the following product…” and shows Mimic Pro. Is this correct?

I have both - they are not the same .
one works with DS - the other works with Carrara ( as a plug-in ).

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 02:31 AM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  402
Joined  2006-09-01
bigh - 19 April 2013 02:11 AM
Superdog - 19 April 2013 01:49 AM

I own Mimic Pro Carrara but in my Product Library it says that I also own Mimic Pro.  Are they one and the same thing?  I thought I might get the standalone version of Mimic Pro as well in the sale but the DAZ shop says I’ve already purchased it as part of Mimic Pro Carrara. 

At the end of ‘Mimic Pro Carrara’ in my Product Library it states that, “This product is a bundle that contains the following product…” and shows Mimic Pro. Is this correct?

I have both - they are not the same .
one works with DS - the other works with Carrara ( as a plug-in ).

But why does it say that I’ve already bought Mimic Pro in the DAZ Shop and my Product Library says that it’s bundled with the Carrara version?  I don’t want to end up buying it twice if it comes with the Carrara plugin.

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 02:55 AM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Addict
RankRankRankRank
Total Posts:  4608
Joined  2004-07-01
Superdog - 19 April 2013 02:31 AM
bigh - 19 April 2013 02:11 AM
Superdog - 19 April 2013 01:49 AM

I own Mimic Pro Carrara but in my Product Library it says that I also own Mimic Pro.  Are they one and the same thing?  I thought I might get the standalone version of Mimic Pro as well in the sale but the DAZ shop says I’ve already purchased it as part of Mimic Pro Carrara. 

At the end of ‘Mimic Pro Carrara’ in my Product Library it states that, “This product is a bundle that contains the following product…” and shows Mimic Pro. Is this correct?

I have both - they are not the same .
one works with DS - the other works with Carrara ( as a plug-in ).

But why does it say that I’ve already bought Mimic Pro in the DAZ Shop and my Product Library says that it’s bundled with the Carrara version?  I don’t want to end up buying it twice if it comes with the Carrara plugin.

got me .
sorry can’t be more help .

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 04:35 AM   [ Ignore ]   [ # 4 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  5938
Joined  2007-12-04

I just noticed that too… and it says right there that it comes with the copy of Mimic Pro for Carrara that you’ve purchased.
If you’re on a 64 bit Windows, go into Program Files > DAZ 3D and create a new folder: Mimic Pro and extract the zip contents to that location. From there, right-click the Mimic.exe file and select “Create shortcut” or “Pin To Start”... something that allows you to access it without having to go into that folder, and you’ll now have a working copy of Mimic 3 Pro, that works as a stand-alone app, and makes PZ2 (poser pose files) that you can add to any character with a click inside Carrara, D|S, or Poser.

 Signature 

Dartanbeck @ Daz3d          Check out the Carrara Cafe          ►►►  Carrara Information Manual   ◄◄◄

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 11:36 AM   [ Ignore ]   [ # 5 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  402
Joined  2006-09-01
Dartanbeck - 19 April 2013 04:35 AM

I just noticed that too… and it says right there that it comes with the copy of Mimic Pro for Carrara that you’ve purchased.
If you’re on a 64 bit Windows, go into Program Files > DAZ 3D and create a new folder: Mimic Pro and extract the zip contents to that location. From there, right-click the Mimic.exe file and select “Create shortcut” or “Pin To Start”... something that allows you to access it without having to go into that folder, and you’ll now have a working copy of Mimic 3 Pro, that works as a stand-alone app, and makes PZ2 (poser pose files) that you can add to any character with a click inside Carrara, D|S, or Poser.

When you say extract a zip file which one do you mean?  I’ve attached a screen grab of ‘Mimic Pro for Carrara’ in my Product Library.  I downloaded the x64 .exe file and installed that when I first bought it awhile ago.  I only have a serial for the Carrara plugin.

Image Attachments
Mimic_Pro.jpg
Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 11:40 AM   [ Ignore ]   [ # 6 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1694
Joined  0
Dartanbeck - 19 April 2013 04:35 AM

I just noticed that too… and it says right there that it comes with the copy of Mimic Pro for Carrara that you’ve purchased.

Mimic Pro standalone is the only program that can create .dmc files. This may have been DAZ’s way to rectify the Carrara plugin not being able to export .dmc profile for your figures.

That said, you don’t actually need a .dmc in Carrara since everything can be done inside Carrara with all Carrara’s controls, possibly even better than the .dmc, but it’s a lot of effort to transfer that info to a new scene or a different character…

 Signature 

320+ TUTORIALS for Carrara at CARRARA CAFE
C3DE - CARRARA 3D EXPO MAGAZINE - the showcase for Carrara Artists

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 11:49 AM   [ Ignore ]   [ # 7 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  402
Joined  2006-09-01
holly wetcircuit - 19 April 2013 11:40 AM
Dartanbeck - 19 April 2013 04:35 AM

I just noticed that too… and it says right there that it comes with the copy of Mimic Pro for Carrara that you’ve purchased.

Mimic Pro standalone is the only program that can create .dmc files. This may have been DAZ’s way to rectify the Carrara plugin not being able to export .dmc profile for your figures.

That said, you don’t actually need a .dmc in Carrara since everything can be done inside Carrara with all Carrara’s controls, possibly even better than the .dmc, but it’s a lot of effort to transfer that info to a new scene or a different character…

I’m not sure though if the Mimic Pro standalone is included with the Carrara version because the only zip files are for MAC (see image I attached.)  How do I install the stand alone version of Mimic Pro?  The reason I want to use it is because I don’t always use Carrara and I’d like to use it with animations I create in DAZ.

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 11:52 AM   [ Ignore ]   [ # 8 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1816
Joined  2004-08-24

HI,..

Which zip file you download depends on your operating system, Mac or PC,... and whether it’s 32 or 64bit.
(64 bit can potentially run both 64 and 32 bit apps)

If you download and extract Mimic Pro (not the carrara plugin version)

Mimic Pro, is a “stand alone” application, so you can create a folder, extract the files from the zip,. and then run mimic.

load your figure, add your audio file and text, then export the results as a Poser PZ2 (animated pose file) which can be loaded onto a figure in Carrara.

if Mimic Pro (stand alone) asks for a serial number,... contact Daz3D.

it may well function based on the Carrara plugin serial.

NOTE: You can currently create the exact same lip-sync,. in carrara, if you’re using the Mimic for Carrara plugin.
Plus,. the advantage of the Carrara Mimic version is that you can create your own models within carrara,. and add lip-sync to those.

hope it helps smile

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 11:59 AM   [ Ignore ]   [ # 9 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1816
Joined  2004-08-24

Your image shows both MAC and WIN 32, and WIN 64 versions.

those appear to be EXE (installer files)

You can use the Mimic for Carrara plugin to add lipsync to any Daz (mimic compatible) figure.

you can create DMC files using Mimic pro (stand alone) for daz figures which don’t have DMC files (Daz Mimic Configuration) files.

You do not “Need” the stand alone version to add lipsync to any Daz figures in Carrara.,.. that’s what the Mimic for carrara plugin does.

You also don’t need this for Daz Studio,..
Daz Studio has Mimic Live,... built into it.

hope it helps smile

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 12:23 PM   [ Ignore ]   [ # 10 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  5938
Joined  2007-12-04

Your image is also showing what you see when you select “Carrara Pro for Carrara”
What we were taliking about is the selection just above that in the list called: Mimic Pro
When selected, it says that you have this product available because of your Mimic Pro for Carrara purchase
The only options for download there are a zip file or the user’s manual.
I’ve already downloaded and printed the manual - well I suppose not for the stand alone… I’ll get that one too.

On a hunch of curiosity, I downloaded the zip. ure enough. It contains the actual stand alone program. But no installer for it.
I don’t care… it’s like a huge freebie. Once you open Mimic Pro Stand alone and use it to make some lip sync pose files… you’ll agree that this is a huge value! I love the Carrara plugin, and plan most of my Mimic work in there. But stand alone is focussed on the face, and just the mimic stuff. So you can really see what’s going on.

 Signature 

Dartanbeck @ Daz3d          Check out the Carrara Cafe          ►►►  Carrara Information Manual   ◄◄◄

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 12:34 PM   [ Ignore ]   [ # 11 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  402
Joined  2006-09-01

Eureka!  My apologies but I was looking at the Carrara version but when I looked at the ‘Mimic Pro’ version in my Product Library I found the zip file your referred to and followed your instructions.  I now have Mimic Pro installed!  Thanks for all your help.

In case anyone else is wondering ‘Mimic Pro’ is included when you buy the ‘Mimic Pro Carrara’ plugin so there’s no need to buy Mimic Pro as well.

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 12:42 PM   [ Ignore ]   [ # 12 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  5938
Joined  2007-12-04
Superdog - 19 April 2013 12:34 PM

Eureka!  My apologies but I was looking at the Carrara version but when I looked at the ‘Mimic Pro’ version in my Product Library I found the zip file your referred to and followed your instructions.  I now have Mimic Pro installed!  Thanks for all your help.

In case anyone else is wondering ‘Mimic Pro’ is included when you buy the ‘Mimic Pro Carrara’ plugin so there’s no need to buy Mimic Pro as well.

...and it’s well worth double the price it costs in the store. It’s really the best there is. IMHO
But, of course… I’ve not tried them all.

 Signature 

Dartanbeck @ Daz3d          Check out the Carrara Cafe          ►►►  Carrara Information Manual   ◄◄◄

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 12:44 PM   [ Ignore ]   [ # 13 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1816
Joined  2004-08-24

HI smile

I’ve just checked my own account, and when i download the Mimic Pro Win 64 and run it,.. it starts to install “Mimic for Carrara”

so,. it could be that this is currently showing all file versions of the product right now,..
the EXE (installer files)
and the new ZIP files (for use with DIM) ......but not quite yet…

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 12:50 PM   [ Ignore ]   [ # 14 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  5938
Joined  2007-12-04

Try looking in the product just above the Mimic Pro for Carrara product link. The one called Mimic Pro

Here’s my first Mimic test within Carrara - but I made this before 3dage taught me that there’s a pdf manual with the instructions. So I didn’t really know how to use it yet and I did it wrong! lol
It still worked though!
Mimic Pro fro Carrara test on Rosie
I married a really hot chick, didn’t I?
P.S.
No… she knows I don’t mean any disrespect when I call her a chick. I also call her my Dame… and she likes that, too. There are other words that some men use regarding their wives that I would never use about Rosie. She’s my true hero!

 Signature 

Dartanbeck @ Daz3d          Check out the Carrara Cafe          ►►►  Carrara Information Manual   ◄◄◄

Profile
 
 
Posted: 19 April 2013 01:06 PM   [ Ignore ]   [ # 15 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  402
Joined  2006-09-01
3DAGE - 19 April 2013 12:44 PM

HI smile

I’ve just checked my own account, and when i download the Mimic Pro Win 64 and run it,.. it starts to install “Mimic for Carrara”

so,. it could be that this is currently showing all file versions of the product right now,..
the EXE (installer files)
and the new ZIP files (for use with DIM) ......but not quite yet…

In my product Library when I do a search for ‘Mimic’ it shows ‘Mimic Pro’ as well as the Cararra version.  The zip file is downloadable from the ‘Mimic Pro’ version.

Profile
 
 
   
1 of 2
1