Digital Art Zone

 
     
Cloth Modifier
Posted: 08 March 2013 02:09 PM   [ Ignore ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  228
Joined  2006-05-21

There is a cloth modifier…I dont mean bullet physics. It says “cloth modifier” in the Modifiers tab.,in the 8.5 beta.I t has lots of luverly sounding settings. Is this supposed to work or is it a place holder for the “future”.Anybody got a clue.

  But while I am here. In bullet physics, is the “pressure” setting supposed to be used for keeping the integrity of an object with a bit of thickness? Does this work? I tried it at 100 and my object pokes through itself.
I am just doing simple draping as usual, but it would be nice if my cape had a bit of thickness.

 Signature 

http://stusutcliffe.blogspot.co.uk/

Profile
 
 
Posted: 08 March 2013 02:11 PM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1694
Joined  0
stu sutcliffe - 08 March 2013 02:09 PM

There is a cloth modifier…I dont mean bullet physics. It says “cloth modifier” in the Modifiers tab.,in the 8.5 beta.I t has lots of luverly sounding settings. Is this supposed to work or is it a place holder for the “future”.Anybody got a clue.

  But while I am here. In bullet physics, is the “pressure” setting supposed to be used for keeping the integrity of an object with a bit of thickness? Does this work? I tried it at 100 and my object pokes through itself.
I am just doing simple draping as usual, but it would be nice if my cape had a bit of thickness.

I think pressure is about keeping the integrity of a soft-bodied CLOSED object, like a beachball with some air in it.

I’m assuming your cape is like most Poser cloth and 1-sided?

 Signature 

320+ TUTORIALS for Carrara at CARRARA CAFE
C3DE - CARRARA 3D EXPO MAGAZINE - the showcase for Carrara Artists

Profile
 
 
Posted: 08 March 2013 03:03 PM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  228
Joined  2006-05-21

Just testing stuff, simple cape given thickness, I will go back to no thickness, run a simulation then add thickness later, its for a ,still no animation.
I assembled my scene in the 8.5 beta, but it seems a bit sticky when you move things about , there seems to be a slight delay, So I went back to 8.1, then my figure would not render, it did not seem to exist! After an age I figured out that the “filter” in the texture room had been set to “mip-map” or something in 8.5…then back in 8.1 this setting does not exist,so there was nothing selected ,so I had to reselect “sampling” then my figure re appeared ....hoorah.  fun and games Holly!

 Signature 

http://stusutcliffe.blogspot.co.uk/

Profile
 
 
Posted: 08 March 2013 03:34 PM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1694
Joined  0

HA! Always an adventure! LOL

 Signature 

320+ TUTORIALS for Carrara at CARRARA CAFE
C3DE - CARRARA 3D EXPO MAGAZINE - the showcase for Carrara Artists

Profile
 
 
Posted: 09 March 2013 08:35 AM   [ Ignore ]   [ # 4 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1231
Joined  2004-11-07

No pressure does not actually work and has been bugged; quite some time ago.

And where is this cloth modifier?

Profile
 
 
Posted: 09 March 2013 09:45 AM   [ Ignore ]   [ # 5 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1828
Joined  2004-08-24

HI Stu smile

Pressure is broken,. ..has been for a couple of releases.
It should simulate an object filled with air / liquid,.

for the illusion of thickness,.. you should be able to adjust the Collision distance, so that the soft-body object collides at a greater distance from the model.

There should be a collision distance option in the softbody panel which overrides the default “Scene” / Physics / collision distance.

smile

OOPS smile

forgot to add,..

The Cloth “modifier” is probably from Sparrowhawke 3D,.. it’s not part of C 8.5

Profile
 
 
Posted: 09 March 2013 09:59 AM   [ Ignore ]   [ # 6 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1231
Joined  2004-11-07
3DAGE - 09 March 2013 09:45 AM

The Cloth “modifier” is probably from Sparrowhawke 3D,.. it’s not part of C 8.5

Yup wink

Profile
 
 
Posted: 09 March 2013 10:22 AM   [ Ignore ]   [ # 7 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  228
Joined  2006-05-21

Here it is in 8.1,it also appears in 8.5 but crashes carrara. I thought Sparrowhawks thing had a lot less options than this and I an not sure I even downloaded it, especially to put in 8.5.

I gave up on my draping cape ,it was a nightmare! I ended up just sculpting it in 3d Coat in about 10 mins,good enough for a still,but if I do another pose I will have to sculpt it again. 3dcoat has a nice tool a bit like zsperes in zbrush, you can draw an outline with a “curves ” tool just by stamping down spheres ,then fill it in,a bit of smoothing and its done. It still has its problems though. Think I will take up watching TV as a hobby….its easier.

The pressure tool seemed to work a bit on a ball I attempted…...maybe I will make the alien from “Dark Star” next.

Image Attachments
cloth.JPG
 Signature 

http://stusutcliffe.blogspot.co.uk/

Profile
 
 
Posted: 09 March 2013 10:28 AM   [ Ignore ]   [ # 8 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  228
Joined  2006-05-21

How hard to do can this be?

Image Attachments
alien.JPG
 Signature 

http://stusutcliffe.blogspot.co.uk/

Profile
 
 
Posted: 09 March 2013 10:32 AM   [ Ignore ]   [ # 9 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  5923
Joined  2006-08-27
stu sutcliffe - 09 March 2013 10:28 AM

How hard to do can this be?


Hey, I think I watched that movie once! Once. It kind of sucked. Sorry.

 Signature 

I find it somewhat liberating not to be encumbered by accuracy.

Profile
 
 
Posted: 10 March 2013 03:06 AM   [ Ignore ]   [ # 10 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  280
Joined  2007-07-13
stu sutcliffe - 09 March 2013 10:28 AM

How hard to do can this be?

Isn’t that Dark Star?

 Signature 

- Live Long and Prosper -
My DAZ Gallery: http://www.daz3d.com/gallery/users/1589

Profile
 
 
Posted: 10 March 2013 03:21 AM   [ Ignore ]   [ # 11 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  228
Joined  2006-05-21

Yes it is, I made a throwaway quote about it in above post…...but now I am seriously thinking of adding it to my collection of daft monsters!
That would probably take about an hour in 3dcoat…...painted and rendered!........cut to me, pulling my hair out 3 days later…...

 Signature 

http://stusutcliffe.blogspot.co.uk/

Profile