Digital Art Zone

 
     
MDD file format for Carrara problem
Posted: 08 February 2013 07:08 PM   [ Ignore ]
Member
Rank
Total Posts:  76
Joined  2011-08-12

Hi
I’m having issues with the MDD file format for Carrara
When importing a MDD file into 3ds max I was getting an error where some of the vertices in the mesh would not animate they were just staying in the start position so I thought I’d check if the problem was due to Max or Carrara by exporting a MDD from Carrara then importing it back in again.

Every time I do this however I get a message that says “an error has occurred while executing import” 
I’m using the 8.5 beta is this likely to be the cause of the import error? Or am I just doing something else wrong. What is the procedure for importing MDD’s in Carrara?

Profile
 
 
Posted: 08 February 2013 10:00 PM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  268
Joined  2009-03-09

None of the animation related plugins will work properly in Carrara 8.5 until DAZ fixes a critical bug.  You have to use 8.1

 Signature 

Come visit my store!

http://www.daz3d.com/fenric
http://fenric.com/wordpress/store/

Profile
 
 
Posted: 08 February 2013 11:30 PM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  6026
Joined  2006-08-27

‘Tis a beta for a reason! If there’s a bug report related to your issue in the bug tracker, you can add your voice to it!

 Signature 

I find it somewhat liberating not to be encumbered by accuracy.

Profile
 
 
Posted: 09 February 2013 03:53 PM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1639
Joined  0
Fenric - 08 February 2013 10:00 PM

None of the animation related plugins will work properly in Carrara 8.5 until DAZ fixes a critical bug.  You have to use 8.1

oh… was this common knowledge? Glad I read this before paying for Marvelous Designer, since that’s the main reason I bought the MDD plugin… :/

When you say “None of the animation related plugins…” what does that mean? What is the limitation in C8.5?

 Signature 

320+ TUTORIALS for Carrara at CARRARA CAFE
C3DE - CARRARA 3D EXPO MAGAZINE - the showcase for Carrara Artists

Profile
 
 
Posted: 09 February 2013 06:07 PM   [ Ignore ]   [ # 4 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  268
Joined  2009-03-09

Any attempt to use the SDK to access the timelines causes an immediate crash.  There’s a bug on it, but it’s not publicly visible - I really didn’t expect it to be quite this long back when I reported it.

A great many of my plugins do not work under 8.5 because of that, and there is nothing at all I can do.

 Signature 

Come visit my store!

http://www.daz3d.com/fenric
http://fenric.com/wordpress/store/

Profile
 
 
Posted: 09 February 2013 06:12 PM   [ Ignore ]   [ # 5 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  268
Joined  2009-03-09
holly wetcircuit - 09 February 2013 03:53 PM
Fenric - 08 February 2013 10:00 PM

None of the animation related plugins will work properly in Carrara 8.5 until DAZ fixes a critical bug.  You have to use 8.1

oh… was this common knowledge? Glad I read this before paying for Marvelous Designer, since that’s the main reason I bought the MDD plugin… :/

When you say “None of the animation related plugins…” what does that mean? What is the limitation in C8.5?

ERC, Add Keyframes, Delete Keyframes, Jitter Keyframes, Remove Duplicate Keyframes, MDD (import)

 Signature 

Come visit my store!

http://www.daz3d.com/fenric
http://fenric.com/wordpress/store/

Profile
 
 
Posted: 09 February 2013 07:57 PM   [ Ignore ]   [ # 6 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1639
Joined  0
Fenric - 09 February 2013 06:12 PM
holly wetcircuit - 09 February 2013 03:53 PM
Fenric - 08 February 2013 10:00 PM

None of the animation related plugins will work properly in Carrara 8.5 until DAZ fixes a critical bug.  You have to use 8.1

oh… was this common knowledge? Glad I read this before paying for Marvelous Designer, since that’s the main reason I bought the MDD plugin… :/

When you say “None of the animation related plugins…” what does that mean? What is the limitation in C8.5?

ERC, Add Keyframes, Delete Keyframes, Jitter Keyframes, Remove Duplicate Keyframes, MDD (import)

Ok… I thought I was using them wrong. At least now I know it wasn’t me…

 Signature 

320+ TUTORIALS for Carrara at CARRARA CAFE
C3DE - CARRARA 3D EXPO MAGAZINE - the showcase for Carrara Artists

Profile
 
 
Posted: 19 February 2013 09:41 PM   [ Ignore ]   [ # 7 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  98
Joined  0

I just purchased the MDD file format and installed in Carrara 8.1.1.12. However, when attempting to export, I get the following after selecting ‘ok’ on the Lightwave Motion Designer Export panel:
“an error has occurred’. I tried using the plugin on another machine and get the same problem. It case it matters, I’m using the 64-bit version.

Fenric, any ideas on what is happening?

 Signature 

cool smile  Visit my YouTube channel —> http://www.youtube.com/user/cyborgty?feature=mhee
or use this playlist http://www.youtube.com/watch?v=pKdlOjtcvxg&list=UUbrvijuqAchqlzHyuvbOv1w

Profile
 
 
Posted: 19 February 2013 10:00 PM   [ Ignore ]   [ # 8 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  98
Joined  0

I just tried it with Carrara 7 and I get the same results. It fails to export/save.

Perhaps there is something I’m doing wrong.downer

 Signature 

cool smile  Visit my YouTube channel —> http://www.youtube.com/user/cyborgty?feature=mhee
or use this playlist http://www.youtube.com/watch?v=pKdlOjtcvxg&list=UUbrvijuqAchqlzHyuvbOv1w

Profile
 
 
Posted: 20 February 2013 08:24 AM   [ Ignore ]   [ # 9 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  268
Joined  2009-03-09

Export doesn’t usually crash… so the quick things to check:

- Make sure you installed the right version: the 32-bit plugin won’t work under 64-bit Carrara, and vice-versa.

- Only vertex models and basic primitives can be exported: not trees, terrain, fire, ocean, plants, splines, hair, or metablobs.

- Only one object can be exported at a time (though you should get a different message if you tried to select an entire group)

I have an update I’m trying to get ready, but life has gotten in the way the last few weeks - I’ll try to get that finished this evening.

Edit: Carrara 7, too?  Can you check your model for stray/disconnected vertices.  Also make sure it is uv-mapped properly (not blank, or all crowded up in a corner).

 Signature 

Come visit my store!

http://www.daz3d.com/fenric
http://fenric.com/wordpress/store/

Profile