Digital Art Zone

 
   
39 of 75
39
Apparently the DAZ Install Manager is about ready
Posted: 06 February 2013 12:32 AM   [ Ignore ]   [ # 571 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1422
Joined  2006-07-04
Alisa Uh-Lisa - 06 February 2013 12:29 AM

Thanks for the answer - seems like a bit of a big oversight

Yeah, I agree.  Perhaps we can petition for the Read Me’s, at least, to list the current version (as that’s the sort of technical info that some people might need for business purposes.)

 Signature 

DAZ Gallery * * *DA Gallery

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 12:40 AM   [ Ignore ]   [ # 572 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1242
Joined  2004-08-24
DaWaterRat - 06 February 2013 12:32 AM
Alisa Uh-Lisa - 06 February 2013 12:29 AM

Thanks for the answer - seems like a bit of a big oversight

Yeah, I agree.  Perhaps we can petition for the Read Me’s, at least, to list the current version (as that’s the sort of technical info that some people might need for business purposes.)

Nice thought, though for me, that’s pretty worthless.  If the Readmes were actually, you know, INCLUDED with the products that would be a good option, but these days readmes mean going to the wiki, and I know I’m not willing to bother doing that for every single product I download,....

 Signature 

Cheers,
Alisa

**********************************************************************
Post Count - just add 6775 to what it says here smile
**********************************************************************
Coordinator & updater for KCTC Freebies *Remembering France*

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 01:40 AM   [ Ignore ]   [ # 573 ]
Active Member
Avatar
RankRank
Total Posts:  571
Joined  2012-11-06

Can someone please shed some light on what happens to all the products I have not been downloaded with the DIM.  I have a ton of 3rd party content in my Runtime.  So if I use the DIM to re-install everything I downloaded, will my other files be affected?

Thanks

 Signature 

Get updates on the progress of Capsized the Movie!

“Just because I don’t know the meaning of my art, does not mean it has no meaning.” - Salvador Dali

My Video Portfolio
My Art Portfolio
My Music

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 02:41 AM   [ Ignore ]   [ # 574 ]
Member
Avatar
Rank
Total Posts:  69
Joined  2005-04-09
Geminii23 - 05 February 2013 10:13 PM

You can install your content anywhere you want.]

Can you elaborate on this?

You can install products managed with DIM where you want, and keep separate runtimes for V4/M4/Genesis/environments/... (It’s the first thing I’ve tried, as it was my main concern raspberry )

It’s not very easy but not overcomplicated raspberry :

- click on top right gear
- in “installation” tab add all folders you need (new folders as DIM can only managed what it installs)
- Back to main window, “ready to download” tab
- Uncheck “Install after download” at the bottom
- check items you want to download and “start queue”

Then the interesting part raspberry . You’ll have to set a different install queue for each runtime you want :
- In “Ready to install” tab, check products for the first runtime
- There is a little arrow at the bottom right : “Install to where?”. Click it. A combo with the folders you’ve selected appear! LOL
- Choose your folder and start queue
- Repeat for other runtimes ^^

I’ve not yet checked how products appear in Daz Studio, or how it mix with products from other stores, but currently,  DIM looks quite interesting ^^

 

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 05:36 AM   [ Ignore ]   [ # 575 ]
Member
Rank
Total Posts:  176
Joined  2006-04-15

So, is this actually available now?

It seems some have started using it but I have seen no announcement or download link etc other than this thread.

Colour me confused??

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 05:47 AM   [ Ignore ]   [ # 576 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  6413
Joined  2005-08-15
-willowfan- - 06 February 2013 05:36 AM

So, is this actually available now?

It seems some have started using it but I have seen no announcement or download link etc other than this thread.

Colour me confused??

It was stated by DAZ that PC members would be given the DIM first, and a link has been snet to them, in batches.  Not all PC members have it yet afaik, but everyone will get it sooon!

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 05:56 AM   [ Ignore ]   [ # 577 ]
Member
Rank
Total Posts:  176
Joined  2006-04-15
JimmyC_2009 - 06 February 2013 05:47 AM
-willowfan- - 06 February 2013 05:36 AM

So, is this actually available now?

It seems some have started using it but I have seen no announcement or download link etc other than this thread.

Colour me confused??

It was stated by DAZ that PC members would be given the DIM first, and a link has been snet to them, in batches.  Not all PC members have it yet afaik, but everyone will get it sooon!

Ah OK, I shall have to check my emails then. I don’t look in the PC forum that often. red face

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 06:52 AM   [ Ignore ]   [ # 578 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1422
Joined  2006-07-04
Geminii23 - 06 February 2013 01:40 AM

Can someone please shed some light on what happens to all the products I have not been downloaded with the DIM.  I have a ton of 3rd party content in my Runtime.  So if I use the DIM to re-install everything I downloaded, will my other files be affected?

Thanks

Nothing happens to them.  If you create a new runtime, then you’ll want to un-install your DAZ products from your old runtime.  If you install over your old runtime, your 3rd party stuff is untouched.

 Signature 

DAZ Gallery * * *DA Gallery

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 06:54 AM   [ Ignore ]   [ # 579 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  13915
Joined  2003-10-09
Geminii23 - 06 February 2013 01:40 AM

Can someone please shed some light on what happens to all the products I have not been downloaded with the DIM.  I have a ton of 3rd party content in my Runtime.  So if I use the DIM to re-install everything I downloaded, will my other files be affected?

Thanks

The DIM does nothing to products you have installed by itself - it certainly doesn’t touch content from other sites, or freebies. You may have a problem in a few cases if you point the DIM to a new folder and end up with twio versions of soem files, though for the most part that should be harmless (the biggest potential clash would be with multiple \Runtime\Libraries\!DAZ\Charactername folders if they were no in sync).

 Signature 

DAZ Studio Frequently Asked Questions

Index of free DAZ Studio scripts and plugins list

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 06:58 AM   [ Ignore ]   [ # 580 ]
Member
Rank
Total Posts:  209
Joined  2011-02-16

Okay I will hold up my hand and say I *like* DIM. grin

Downloaded and installed it last night and then downloaded the smallest 200 items (1Gb+) took nearly 3hrs. The files are smaller which helps allot. It is still going to take time downloading everything again, which I am still not happy about, I am near my ‘month’ end/limit.

I’ve seen some suggestions for downloading on more than one pc, might be okay for two but not so easy with four (two at work and I can’t install DIM on them).

I can backup the downloads to my external drive if I install using DIM and I hope that means I could put it back in the DIM download folder but can I reinstall it through DIM if I do when it thinks it is already installed? If I come up with a better system later how can I reinstall in a different place?

Jury is still out on if I use it to install, and where too.
My IT-brain says clean install is good, but my Artist-heart weeps at the thought of the wasted weekends re-categorising Content Library again when I should be creating pictures.
. Clean install - lose categories
. Overwrite - wont tidy up older copies
. Copy from Clean to Original, DIM can’t uninstall
. Manual install as usual, have to keep downloads on pc so DIM will tell me about updates, using space.

Anyone any suggestions? (I’m at work so it will be hours before I can check back)

 Signature 

Meg

Michael 5 made me a convert to DS4
M6/G2M might make me take interest in Genesis 2

DS4.6Pro on W7 64bit laptop

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 07:48 AM   [ Ignore ]   [ # 581 ]
Power Member
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  1336
Joined  2006-03-14
3Ddreamer - 06 February 2013 06:58 AM

Jury is still out on if I use it to install, and where too.
My IT-brain says clean install is good, but my Artist-heart weeps at the thought of the wasted weekends re-categorising Content Library again when I should be creating pictures.
. Clean install - lose categories
. Overwrite - wont tidy up older copies
. Copy from Clean to Original, DIM can’t uninstall
. Manual install as usual, have to keep downloads on pc so DIM will tell me about updates, using space.

Anyone any suggestions? (I’m at work so it will be hours before I can check back)

No need to lose your custom categories on a clean install. 

1. Export your userdata before you start installing with DIM. (Content Library > Context Menu > Content DB Maintenance > Export User Data).
2. Backup User_Data.dsx files from your primary (first listed) DAZ Native content directory.  They will be found in the ~runtime\support directory.
3. Reset your Content Database (Content Library > Context Menu > Content DB Maintenance > Reset Database)
4. Close DS.
5. Install with DIM *over* existing content directories. (This leaves your content from other stores in place).
6. Restart DS.
7. Re-import User Data (Content Library > Context Menu > Content DB Maintenance > Re-import Metadata > Make sure UserData is checked).
8. That should do the trick, although you may find you have two versions of some items on next scan.  This will require manual cleanup as this is most likely caused by the location of something changing between the old installer version and the new DIM version.


In the end this is less work than recategorizing everything and/or reinstalling everything from other stores.  IMO anyway. smile

 Signature 

My Tutorials and Freebies Index

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 08:55 AM   [ Ignore ]   [ # 582 ]
Moderator
Avatar
RankRank
Total Posts:  995
Joined  2007-10-17
Mari-Anne - 05 February 2013 07:09 PM

I ‘m sure i will installi the Gen3 & 4 content into the C:\User\Public path as it becomes available and eliminate the old D|S 3 at some point.

I am just going to point out that virtually all of the Gen 4 stuff is already done. (Only exceptions should be Puppeteer Presets and RSL shaders that place SDL files outside the Content Directory path. (Yes, there are probably a few others that got missed, but that was not intentional and if you find one, please let us know through the bug tracker.)

Note this only applies to DAZ Studio and Poser Content, other content, plug-ins, software is not happening until we get the first bit done. smile

Currently there are just over 10,000 products done. That leaves us between 2000 to 3000 until we get to the vault. (And yes it is planned to get the vaulted stuff too.)

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 08:58 AM   [ Ignore ]   [ # 583 ]
Moderator
Avatar
RankRank
Total Posts:  995
Joined  2007-10-17
Alisa Uh-Lisa - 05 February 2013 07:27 PM

I sure wouldn’t rely on this program at this point.  The most recent thing I got a few days ago was the Urban Shabby Chic product

This SHOULD have
  Boho Chic
  Urban Fashion Trend
  Urban Shabby Chic for V4

When I originally got the exe products, all were there. I just went to DIM and the only part of it that’s showing is Boho Chic.

That would be a bug, as those should all be there but for some reason the bundle is not entirely associated. Please report that to http://bugs.daz3d.com (Note that is a different log-in than the store. )

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 09:05 AM   [ Ignore ]   [ # 584 ]
Moderator
Avatar
RankRank
Total Posts:  995
Joined  2007-10-17
Geminii23 - 05 February 2013 09:37 PM
DAZ_Spooky - 05 February 2013 03:28 PM

Download of content and installation of content are not limited to C:

At release we did not allow for an alternative installation path for the application because of a problem with allowing it on the Mac. We are, and have been, looking at ways to address this.

So does this mean that I can not use the Install Manager properly yet?  I am running on MAC and have all of my content (Studio/My Library) on external drive.  Based on all the documentation I have read, it appears that you need to install everything to a Shared folder on C.  This is really not ideal for me.  Furthermore, what happens to all of my 3rd party installs residing in Runtime folder?

Thanks.

No, it means you get to use the equivalent location on the Mac for where Install Manager goes. Everything else gets to go where you want it. Nothing happens to your third party installs, though we do recommend letting Install Manager install to a clean, empty, Content Directory.

Profile
 
 
Posted: 06 February 2013 09:06 AM   [ Ignore ]   [ # 585 ]
Moderator
Avatar
RankRank
Total Posts:  995
Joined  2007-10-17
Fauvist - 05 February 2013 09:51 PM

I’m really dismayed that another new DAZ product has so many questions and problems associated with it.  I only read the first 10 pages in the thread - but come on!  Stop innovating already.  It’s too much to keep up with.  It’s information/problem overload.  I don’t want to go through this any more.  500 questions, 500 problems, 500 fixes.  When it works without problems for everyone, let me know.

The first 20 pages are all from before it was released.

What problems are you experiencing?

Profile
 
 
   
39 of 75
39