Please help me about the !uber area lighting !

b9502032b9502032 Posts: 0
edited January 2013 in DAZ Studio Discussion

http://vidaru.com/creating-simple-image-based-lighting-in-daz-studio-4/77154604

well...based on the tutorial video
i tried to set the uber area lighting
but some problem just appear

my people just be black!

what is the problem

can just anyone help me plz!

01.png
1440 x 900 - 666K
Post edited by b9502032 on
«134

Comments

  • edited December 1969

    Are you using occulsion with soft shadows option in uber?

  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    Well ....
    i think i dont know where is it...
    can you teach me?

  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    omg can any one who knews this problem
    just tell me plaese
    im really want to know

  • edited December 1969

    Go to sceen and select uber. Then go to parameters. Go to light and check the environement option there

  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    Theres no this option u say

  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    i let my figure's legs out of the sphere
    then its got light!
    i cant just let the sphere inside out
    i already set the scale -100
    but its not working
    how can i do

    01.png
    1440 x 900 - 316K
  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    it meaning the inside of this sphere is not lighting
    but i exactly set the scale -100

  • edited December 1969

    did you set z rotate to 180

  • SzarkSzark Posts: 8,759
    edited December 1969

    Can you show the Scaling Parameters of the sphere which is in the Parameters Pane when the Sphere is selected.

    If you set the Scale slider to -100 then it should be inside out. If it is scaled to -100 then make it a positive value and test that.

    DONT USE PRGRESSIVE RENDING as there are still bugs with using that feature.

  • SzarkSzark Posts: 8,759
    edited December 1969

    Here is some information that may help you further regarding the light controls http://www.daz3d.com/forums/discussion/14536/

  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    this is my parameter of sphere
    i already set the scale and z rotare
    but its still not inside out

    01.png
    1440 x 900 - 551K
  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    Can just post the process u done succed
    please orz

  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited January 2013

    whatever i set the scale postive hundred or negetive hundred
    the lighting always outside not inside

    and what is prograssive render
    i click the camera pic in the top right coner to render
    is does matter?
    so how can i render that?

    Post edited by b9502032 on
  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    i find the progressive render
    and i didt use that
    so what is the problem?

    01.png
    1440 x 900 - 572K
  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    I know for sure that is the problem about inside out
    beacuse i craet a defult uber area light sphere
    and i set the sphere's scale -100 but its still lighting
    so how can i do then i can revers the surface
    see the picture

    01.png
    1440 x 900 - 346K
  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    its a bug of daz studio 4.5 pro ?
    any one use 4.0pro have the same problem?

  • wancowwancow Posts: 2,708
    edited December 1969

    Yes, basically the problem seems to be this: setting a scale of -100 is simply not turning the sphere inside out. I tried it twice and it's just not working.

    There is a solution, reverse normals on the sphere in Hexagon or another modeller.

    http://www.youtube.com/watch?v=9F1_1rWDUDU

  • wancowwancow Posts: 2,708
    edited December 1969

    Okay, this is VERY interesting... it's not working after I flipped the normals either...

    hmmmm... what be wrong with this picture?

  • KhoryKhory Posts: 2,536
    edited December 1969

    It is working correctly for me. Be sure that you have ambient checked ON in the surface tab by the way or the inside of the sphere will remain black even though the figure is lighted. Also be sure to adjust the intensity or you will get little or no lighting on the figure. I'll post a render shortly.

  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    yeah its very Interesting
    but base on the video its working
    so i think its the problem of version 4.5pro

  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    Khory said:
    It is working correctly for me. Be sure that you have ambient checked ON in the surface tab by the way or the inside of the sphere will remain black even though the figure is lighted. Also be sure to adjust the intensity or you will get little or no lighting on the figure. I'll post a render shortly.

    yeah i already checked ON the ambient
    if you didt check on then the whole image you render will drak
    if you checked ON then you can see the background
    but the figure still dark if u put the figure inside the sphere
    because the normal of lighting is outside whatever u set the scale -100 or +100

  • KhoryKhory Posts: 2,536
    edited December 1969

    I'm using 4.5. Are you raising the intensity on the surface tab high enough? For the render I have going I raised it to 700 because it is a pretty dark image and suspect I could have gone higher. It would depend on what additional light I planned for the scene.

  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited January 2013

    i rasing the intensive to 1000% to infnite
    but the figure still dark

    Post edited by b9502032 on
  • KhoryKhory Posts: 2,536
    edited January 2013

    Hmm.. We know you have an inside out sphere (due to the -100 scale) and that the figure is inside the sphere. You have ambient turned on and the image in all 3 places it belongs. If turning up the intinsity to 1000 still does not light the figure that is really odd. Which version of studio 4.5 are you using?

    Post edited by Khory on
  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    i use 4.5.1.56

  • wancowwancow Posts: 2,708
    edited December 1969

    I set the intensity at 600, set the scale at -10 and lowered it so that I could see the outside... it's emitting light on the outside, not the inside...

    I'm using DS 4.5.1.56

  • KhoryKhory Posts: 2,536
    edited December 1969

    Trying to get this silly image to go up properly.


    Let me check on my other computer. I has that version.

    surfacelight_test2.jpg
    500 x 500 - 153K
  • KhoryKhory Posts: 2,536
    edited December 1969

    I think there is something wrong in this version. But.. I don't think it is the uber surface light that is the issue since I could get it to work on a different primitive. I have no clue in the world what is going strange with the sphere though.

  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    its still not work when using simple image

  • b9502032b9502032 Posts: 0
    edited December 1969

    so its seem to the sphere is abnormal
    so can u tell me what version u succeed working

Sign In or Register to comment.
Rocket Fuel