DAZ Studio Pro, Version 4.5.1.56, is Now Available!

DAZ_BrianDAZ_Brian Posts: 179
edited May 2013 in Daz Studio Discussion

DAZ 3D is pleased to announce the next General Release version of DAZ Studio Pro - version 4.5.1.56!

What is new in this version? Do I need to update my copy?

The 4.5.1.56 version resolves several issues and implements many improvements since the 4.5.1.6 General Release. More detail on specific fixes/changes/improvements can be found in the Change Log, which can be viewed online within the Documentation Center area of our site. All new downloads of the DAZ Studio 4.5 Pro product (SKU: 13176) will be of this version.

Highlights are:
- Fixed node visibility when hiding/showing group nodes
- Fixed Add Levels of Detail script
- Added an option to merge skeletons to Transfer Utility
- Fixed the writing of UV Sets to Materials Presets for legacy content
- Fixed AutoFit handling of inherited scale
- Added support for Blended Weights (blend between TriAx Weight and General Weight in a single figure)
- Fixed light color when rendering shadows (and colored shadows when using DS Defaults)
- Fixed script access to enums on abstract base classes (fixes things like scripts for custom shaders and some utilities/tools written for previous versions)
- Fixed loading of some types of content (rigidity w/ rotations, resolution of nodes where names do not match asset id)
- Fixed crash when loading dynamic clothing that has a material applied to it
- Fixed Transfer Utility to not remove unused bones if not projecting weights
- Extended Filter Weights to allow filtering of multiple maps at the same time
- Updated 3Delight libraries to version 10.0.70 - for details see the 3Delight Change Log

Has the Genesis Starter Essentials content been updated too?

Yes, the Genesis Starter Essentials content that is provided with the product has been updated to version 1.11.

Highlights are:
- Fixed bone positions in the hand of the BasicChild morph
- Changed limits on Genesis hip translation properties to fix a bug with applying BVH files
- Changed min/max values on scale properties to 0.001/1000
- Merged metadata into one product
- Changed uberEnvironment Occlusion Samples Max Limit to 512
- Changed uberEnvironment Maximum Trace Distance default to 150
- Some files were moved from Genesis Starter Essentials to DAZ Studio

NOTE: If you are NOT updating to this version of DAZ Studio Pro, do NOT update your version of Genesis Starter Essentials

How do I get the latest version?

If you have previously added the DAZ Studio 4.5 Pro product to your account, simply locate it within your Itemized Order History and then click the "Reset" link on its immediate right. This will cause new links for downloading the latest version to be added to your My Downloadable Products list.

If this is your first time downloading DAZ Studio 4.5 Pro, simply follow this link, click the "add to cart" button on the page and then follow the checkout process.

Is there any documentation?

Yes, some documentation is located here.

Post edited by DAZ_Brian on
«13456713

Comments

  • Coon RaCoon Ra Posts: 200
    edited December 1969

    Does Studio installer contain all plug-ins or I have to download all plug-ins intallers, too?

  • Richard HaseltineRichard Haseltine Posts: 19,898
    edited December 1969

    It should include the bundled plugins, plugins that are purchased separately will not be included (and should not need updating, as far as I know).

  • BobvanBobvan Posts: 1,489
    edited January 2013

    Woo oo this actually fixed my boot auto fit problem now need to submit a bug for the RH Police pants...

    Post edited by Bobvan on
  • Coon RaCoon Ra Posts: 200
    edited December 1969

    I meant DAZ Studio 4.5 Pro - 3D Photoshop Bridge for for DAZ Studio, DAZ Studio 4.5 Pro - Decimator for DAZ Studio, DAZ Studio 4.5 Pro - GoZ for DAZ Studio. I have no idea of these plug-ins status, so, I'm asking to clarify.

  • CymbidiumCymbidium Posts: 0
    edited December 1969

    I just reset my downloads and those three plugins were included, as separate downloads. :)

  • BobvanBobvan Posts: 1,489
    edited December 1969

    Im too lazy to find and reset it I just re purchased it again LOL

  • kitakoredazkitakoredaz Posts: 1,973
    edited December 1969

    OK,, so everytime I ask about same thing ^^;
    but need to confirm.

    version up from 4.5.1.6, what I need to uninstall ?

    Do I need to uninstall CMS genesis startar essential and DS 4.5.1.6 first?

    or just install ds 4.5 and genesis essential , which can overwrite old version?

  • BobvanBobvan Posts: 1,489
    edited December 1969

    I uninstalled the 1.11 basic content that came with 19. beta and re installed the new D/L with 56 (I imagine it was the same thing but just to keep everything compatible) then when you install 4.5 it automatically detects and removed the previous version. I found 19 beta to be quite buggy so I am glad there is a new official version...

  • kitakoredazkitakoredaz Posts: 1,973
    edited December 1969

    Yeah ^^; I know you have some trouble about beta,,
    so hoped this new product ver remove your problem ^^
    ( you seems feel happy,, about this new product ver ):)

    then,, did not you uninstall CMS ? I sometimes hear to need to uninstall CMS,,
    but it seems when update 4.0.ver to 4.5,, I think,,

    and do not know about my case, from 4.5 to 4.5 new ver.

  • BobvanBobvan Posts: 1,489
    edited January 2013

    Happy for them to fix what used to work prior to the DUF format mmmm LOL I will still take it & appreciate the effort.... I never uninstalled the CMS by itself...

    Post edited by Bobvan on
  • RAMWolffRAMWolff Posts: 5,557
    edited December 1969

    I sure hope that GoZ is fixed. If not that's just a total FAIL in my book.

  • RogerbeeRogerbee Posts: 3,844
    edited December 1969

    So, is this better than the last beta!?

    If it is then I'll get it.

    I already got the newer Genesis Starter Essentials when I got the new DSON.

    CHEERS!

  • BobvanBobvan Posts: 1,489
    edited January 2013

    It fixed some auto fit problem I submitted as a bug there is still another so since I see there is actual attention paid to them I submitted it earlier... Since I have been using the Luxrender for nearly the past year not sure about mixer shaders and the lighting stuff...

    Post edited by Bobvan on
  • RogerbeeRogerbee Posts: 3,844
    edited December 1969

    Well, that all seemed painless.

    I chose not to update my CMS, should I have!?

    CHEERS!

  • RAMWolffRAMWolff Posts: 5,557
    edited December 1969

    :coolmad: :coolmad: :coolmad: Damned GoZ is still busted. WTF! :coolmad: :coolmad: :coolmad:

  • DAZ_SpookyDAZ_Spooky Posts: 1,950
    edited December 1969

    Rogerbee said:

    Well, that all seemed painless.

    I chose not to update my CMS, should I have!?

    CHEERS!

    CMS will only update if there is a change to it. Otherwise the installer will leave CMS alone.

  • DAZ_SpookyDAZ_Spooky Posts: 1,950
    edited December 1969

    Rogerbee said:

    So, is this better than the last beta!?

    If it is then I'll get it.

    I already got the newer Genesis Starter Essentials when I got the new DSON.

    CHEERS!

    It is a "Release Build" which means that it should be better than a beta. :)

  • DAZ_SpookyDAZ_Spooky Posts: 1,950
    edited December 1969

    RAMWolff said:
    :coolmad: :coolmad: :coolmad: Damned GoZ is still busted. WTF! :coolmad: :coolmad: :coolmad:
    Go-Z works here. Not sure what specifically you are trying to do though.

  • RAMWolffRAMWolff Posts: 5,557
    edited December 1969

    RAMWolff said:
    :coolmad: :coolmad: :coolmad: Damned GoZ is still busted. WTF! :coolmad: :coolmad: :coolmad:
    Go-Z works here. Not sure what specifically you are trying to do though.

    I posted my note on the bug reporting area. This is the message I got:

    GoZError.jpg
    423 x 135 - 26K
  • BobvanBobvan Posts: 1,489
    edited December 1969

    Rogerbee said:

    So, is this better than the last beta!?

    If it is then I'll get it.

    I already got the newer Genesis Starter Essentials when I got the new DSON.

    CHEERS!

    It is a "Release Build" which means that it should be better than a beta. :)

    "Should" being the operative word that does not mean its guaranteed....

  • DAZ_SpookyDAZ_Spooky Posts: 1,950
    edited December 1969

    Bobvan said:
    Rogerbee said:

    So, is this better than the last beta!?

    If it is then I'll get it.

    I already got the newer Genesis Starter Essentials when I got the new DSON.

    CHEERS!

    It is a "Release Build" which means that it should be better than a beta. :)

    "Should" being the operative word that does not mean its guaranteed....

    As guaranteed as I can make it. :)

  • BobvanBobvan Posts: 1,489
    edited December 1969

    Bobvan said:
    Rogerbee said:

    So, is this better than the last beta!?

    If it is then I'll get it.

    I already got the newer Genesis Starter Essentials when I got the new DSON.

    CHEERS!

    It is a "Release Build" which means that it should be better than a beta. :)

    "Should" being the operative word that does not mean its guaranteed....

    As guaranteed as I can make it. :)

    LOL like I mentioned I seen some improvements

  • AlbiejeeAlbiejee Posts: 112
    edited December 1969

    I was hoping this patch would fix the problems with LIE. But no... patiently waiting.

  • pete.c44pete.c44 Posts: 212
    edited December 1969

    Two quick questions. i. Does Reality work with it? 2. Why is a follow-up release 4.5.1.56, have a lower version number than the previous release 4.5.1.6? The second question is just idle curiosity. I care more about question 1. Thanks, in advance, for your information.

  • GranvilleGranville Posts: 190
    edited December 1969

    When DAZ uses .6 I think that they mean .06 which is earlier than .56.

  • kitakoredazkitakoredaz Posts: 1,973
    edited December 1969

    Now I installed,, them

    I think, new genesis starter essential contents loose some icon image of products.

    sally hair, duke hair, etc, bundled product icon can not be shown in smart content.
    they seems not have image file to show as product, in runtime/ support directory.

    though I can copy and paste image about the product to surpport folda,, but
    feel not so good. :ohh:

  • pete.c44pete.c44 Posts: 212
    edited December 1969

    pete.c44 said:
    Two quick questions. i. Does Reality work with it? 2. Why is a follow-up release 4.5.1.56, have a lower version number than the previous release 4.5.1.6? The second question is just idle curiosity. I care more about question 1. Thanks, in advance, for your information.

    Answered my own question. Yes, Reality works with this latest version of Daz Studio.

    Bouncer_testScene.jpg
    600 x 600 - 138K
  • BobvanBobvan Posts: 1,489
    edited December 1969

    Indeed. As mentioned above, I have been using Reality/ Lux exclusively for approx a year now. Love what I can do with it and its simplicity. Reality render

    8359403881_17b4327852_c.jpg
    800 x 426 - 120K
  • RogerbeeRogerbee Posts: 3,844
    edited December 1969

    Do they know it needs fixing!?

    CHEERS!

  • mjc1016mjc1016 Posts: 7,777
    edited December 1969

    When DAZ uses .6 I think that they mean .06 which is earlier than .56.

    Yes, read the change log linked to in the first post...

Sign In or Register to comment.
Rocket Fuel