Digital Art Zone

 
   
1 of 3
1
pose presets should NEVER SCALE the figure!
Posted: 23 November 2012 10:04 AM   [ Ignore ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2945
Joined  2011-12-10

... or any part of the figure!

At the very least, scaling when one selects to save a pose preset should be disabled by default!

GGRRRRR

Having to go in, select to disable it for every part of every finger is just plain TEDIOUS and makes saving a pose absolutely unpleasant.

 Signature 

My DeviantArt Galleries
My ShareCG Gallery
OPENSUBDIV Testing and Discussion
3Delight Surface and Lighting Thread

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 10:26 AM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  901
Joined  2009-12-07
wancow - 23 November 2012 10:04 AM

... or any part of the figure!

At the very least, scaling when one selects to save a pose preset should be disabled by default!

GGRRRRR

Having to go in, select to disable it for every part of every finger is just plain TEDIOUS and makes saving a pose absolutely unpleasant.


One could be forgiven for including morphs and scaling in a freebie pose, but for paid-for products in my opinion that is simply plain unacceptable, and something DAZ QA should be on faster than a batwink at harvest moon.

 Signature 

PoseMaster for DAZ Studio and PoseMaster People Pack now sold at Rendo.

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 10:39 AM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2945
Joined  2011-12-10

My problem is this: I make a LOT of poses!  and I mean a LOT!  And I very often need to take a pose from one character and put it onto another.

Since things are the way they are, I often have to copy that pose from scratch, because it is LESS WORK to do that than to fix all the crap that happens to a different character when I save a pose as a pose preset and apply it.

 Signature 

My DeviantArt Galleries
My ShareCG Gallery
OPENSUBDIV Testing and Discussion
3Delight Surface and Lighting Thread

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 10:42 AM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2945
Joined  2011-12-10

Oh, and as I recall, poser was just as bad when I had it.  (the last version I had was Poser 6)...

The point is, why is it that so many years later, this is still a problem?

 Signature 

My DeviantArt Galleries
My ShareCG Gallery
OPENSUBDIV Testing and Discussion
3Delight Surface and Lighting Thread

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 10:54 AM   [ Ignore ]   [ # 4 ]
Active Member
RankRank
Total Posts:  901
Joined  2009-12-07

If you use PoseMaster to copy/paste poses you can transfer a pose without morphs or scale in under 1 second, even between different figures grin

 Signature 

PoseMaster for DAZ Studio and PoseMaster People Pack now sold at Rendo.

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 11:00 AM   [ Ignore ]   [ # 5 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2945
Joined  2011-12-10

That would be great… but what if I want to archive the pose because I know I’ll use it again?

 Signature 

My DeviantArt Galleries
My ShareCG Gallery
OPENSUBDIV Testing and Discussion
3Delight Surface and Lighting Thread

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 11:03 AM   [ Ignore ]   [ # 6 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2945
Joined  2011-12-10

okay,, yah, a work around using Pose Master would be to paste it to default genesis… then archive the pose…

But I still say Pose Presets should never have scaling applied by default.

 Signature 

My DeviantArt Galleries
My ShareCG Gallery
OPENSUBDIV Testing and Discussion
3Delight Surface and Lighting Thread

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 11:06 AM   [ Ignore ]   [ # 7 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2815
Joined  2004-04-14
wancow - 23 November 2012 11:03 AM

okay,, yah, a work around using Pose Master would be to paste it to default genesis… then archive the pose…

But I still say Pose Presets should never have scaling applied by default.


No they should not.

And XYZ translations should never be done from the hip either but it still happens.

 Signature 

My DAZ3D Store
My Free Stuff
My Art @ DeviantART
Ships of the Line - MEGA THREAD
How to use the Poser Format Exporter - **Updated 2013-02-09**

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 11:09 AM   [ Ignore ]   [ # 8 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2945
Joined  2011-12-10

That’s true… but it’s not nearly as annoying as scaling.

Just a note on XYZ from the hip: I always use a null and parent all the conformed stuff with the figure under that, and move that around instead of everything else…

 Signature 

My DeviantArt Galleries
My ShareCG Gallery
OPENSUBDIV Testing and Discussion
3Delight Surface and Lighting Thread

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 11:29 AM   [ Ignore ]   [ # 9 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2815
Joined  2004-04-14

For myself and poses I sell, I tend to do all primary figure rotation from the hip cause it is the pivitol point of the human body but ALL translation is done from the top level.

 Signature 

My DAZ3D Store
My Free Stuff
My Art @ DeviantART
Ships of the Line - MEGA THREAD
How to use the Poser Format Exporter - **Updated 2013-02-09**

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 11:42 AM   [ Ignore ]   [ # 10 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2945
Joined  2011-12-10

If I were doing animations, I’d do exactly what you do.  I don’t sell anything, and so far I haven’t distributed any poses… the main reason for not distributing poses is because of the problem with fixing them for distribution.  It’s simply too much work!  IMHO, character creation is the easiest part of this, and it should not be.  Posing should be.

 Signature 

My DeviantArt Galleries
My ShareCG Gallery
OPENSUBDIV Testing and Discussion
3Delight Surface and Lighting Thread

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 12:05 PM   [ Ignore ]   [ # 11 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2815
Joined  2004-04-14

Do you create your poses from scratch or are they based off of other poses?

 Signature 

My DAZ3D Store
My Free Stuff
My Art @ DeviantART
Ships of the Line - MEGA THREAD
How to use the Poser Format Exporter - **Updated 2013-02-09**

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 12:23 PM   [ Ignore ]   [ # 12 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2945
Joined  2011-12-10

Most often, from scratch.  And usually when I’ve got a character loaded.  I almost never create one with default genesis loaded because mostly the pose is based on the character I’m working with.  I do use some of the poses that came with V5 and M5 on occasion.  But I always play with them after.

The best example I can show you of where I ran into serious problems was in this image:
http://www.renderosity.com/mod/gallery/index.php?image_id=2336104&user_id=647585&np;&np;
(warning, nudity)

 Signature 

My DeviantArt Galleries
My ShareCG Gallery
OPENSUBDIV Testing and Discussion
3Delight Surface and Lighting Thread

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 01:01 PM   [ Ignore ]   [ # 13 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2815
Joined  2004-04-14

How are you saving the poses - DSF or DUF format? 

If you’re not careful you can easily save scale data with those.


The Poser Format Exporter works in DS4 and DS45 and you can easily avoid saving Scale data with it.

 Signature 

My DAZ3D Store
My Free Stuff
My Art @ DeviantART
Ships of the Line - MEGA THREAD
How to use the Poser Format Exporter - **Updated 2013-02-09**

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 01:22 PM   [ Ignore ]   [ # 14 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2945
Joined  2011-12-10

The only way I see of getting rid of scaling when saving a pose (Save As: Pose Preset) is in the Pose Preset Options to go in and deselect the scaling for every single part…

The only way I know how to save a pose is to Save As: Pose Preset.

I’m saving them in DS4.5 now, so they’re DUF files.

Please tell me if there is an easier way of doing this smile

 Signature 

My DeviantArt Galleries
My ShareCG Gallery
OPENSUBDIV Testing and Discussion
3Delight Surface and Lighting Thread

Profile
 
 
Posted: 23 November 2012 04:50 PM   [ Ignore ]   [ # 15 ]
Addict
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  2815
Joined  2004-04-14

With Duf format, if you click on the options menu (square box in the upper right) you have multiple options.  Choose first to deselect all then go back and choose to save all rotation and all trans.  The other option is to save modified only BUT that presents a problem since it will ignor 0 values.

Or you can just use the PFE and save them all as PZ2 files since they will still work with Genesis too.

 Signature 

My DAZ3D Store
My Free Stuff
My Art @ DeviantART
Ships of the Line - MEGA THREAD
How to use the Poser Format Exporter - **Updated 2013-02-09**

Profile
 
 
   
1 of 3
1