C8.1 Pro locks on loading a JPEG into Displacement

WoolyloachWoolyloach Posts: 0
edited December 1969 in Carrara Discussion

Title says it all. Every time I try loading a JPEG into the Displacement channel on a shader, both cores go to 100% and Carrara locks up. I even waited 1/2 an hour, no joy.


Known bug, or am I doing something wrong? I'm loading the JPEG via the Displacement tab on the shader...

Comments

  • tsaristtsarist Posts: 973
    edited December 1969

    Woolyloach


    I haven't experienced that myself, but could you please post...
    1). Operating system
    2). RAM

    I'm sure someone may be able to help you.

    Best of luck!
    :coolsmile:

  • argus1000argus1000 Posts: 468
    edited December 1969

    Title says it all. Every time I try loading a JPEG into the Displacement channel on a shader, both cores go to 100% and Carrara locks up. I even waited 1/2 an hour, no joy.
    Known bug, or am I doing something wrong? I'm loading the JPEG via the Displacement tab on the shader...

    Happened to me also. Try re-starting Carrara or re-booting your system. Works for me.

  • WoolyloachWoolyloach Posts: 0
    edited December 1969

    OS: Win7 64-bit
    RAM: 4GB


    Right now I'm just experimenting with bump settings, but I'm really not happy with the bump mapping in C8. Urgh.

  • WoolyloachWoolyloach Posts: 0
    edited December 1969

    argus1000 said:
    Title says it all. Every time I try loading a JPEG into the Displacement channel on a shader, both cores go to 100% and Carrara locks up. I even waited 1/2 an hour, no joy.
    Known bug, or am I doing something wrong? I'm loading the JPEG via the Displacement tab on the shader...

    Happened to me also. Try re-starting Carrara or re-booting your system. Works for me.


    I tried restarting, no joy. I'll try rebooting later. Thanks!

  • 3DAGE3DAGE Posts: 2,025
    edited December 1969

    HI Woolyloach :)

    any chance of more info, and maybe screen-shots , I know it's tricky right now with the forum size limit of 800 x 800.
    Just a shot of the displacement settings.

    maybe some info about the model you're using displacement on, ..or a pic of that.

    So far I can't replicate carrara crashing by adding a Jpeg to the displacement.

    Also,.. have you tried using a Normal map instead of a Bump map ?

  • JaguarEllaJaguarElla Posts: 10,637
    edited December 1969

    do you have auto update checked on the preview window?
    I find that an utter no-no working with dispacement
    also displace in 3D view, smoothing and subdivision add time for the preview to work.

  • WoolyloachWoolyloach Posts: 0
    edited December 1969

    Rebooted. Turned off texture spooling and anything resembling a problem child.

    C8.1 still locks up hard. Displacement qualifies as broken.

    Well, C8 works well enough for now while I save up for C4D Broadcast and InterPoser.

  • ManStanManStan Posts: 0
    edited December 1969

    Are you trying to load a jpeg or a jpg ?

    I've never had the problem and practically live in the shader room lol

  • 3DAGE3DAGE Posts: 2,025
    edited December 1969

    HI Woolyloach :)

    Any chance of some steps to reproduce this...

    As I said "above", I can't get it to hang or even have issues if i use a jpg image.

    What's the model you're using. ?
    What's the jpg, ?
    What are your setting in the displacement shader. ?

  • JaguarEllaJaguarElla Posts: 10,637
    edited June 2012

    took a few minutes to load but Carrara even coped with one of those massive NASA Blue Marble elevation images, the 25000 pixel ones!
    I even paint with 3D paint enabling displacement in 3D view using now, a 4000x4000 map and did so on my craptop too albeit only 2000x2000 there!
    there must be something you are doing different.

    Post edited by JaguarElla on
  • evilproducerevilproducer Posts: 7,688
    edited December 1969

    Try making sure that it's really a jpg. I sometimes have this issue if I'm working in an image editor such as Photoshop and want to Save As and type my file name (including extension) and forget to change the file type in the Save As dialogue. Usually happens when I'm overtired.

Sign In or Register to comment.
Rocket Fuel